Прочитај ми чланак

ПОЧЕО ФОРУМ, ГОВОРИО СТИГЛИЦ; стижу и Вучић и Тачи?

0

Будућност наше цивилизације је у опасности, а ''отворено друштво'' са мноштвом идеја је доведено у питање, истакао је вечерас амерички економиста Џозеф Стиглиц

Стиглиц је то казао на отварању Европског форума Алпбах на којем се, како указује аустријска агенција АПА, очекује долазак председника Србије Александра Вучића и његов састанак са представником привремених власти у Приштини Хашимом Тачијем.

Foto: Twitter / Thomas Seifert

Вучић би према програму требало да учествује у оквиру „Политичких разговора“ на сесији о проширењу ЕУ, 25.августа, али он још није потврдио долазак.

Стиглиц је, у говору поводом отварања Европског форума Алпбах, пребацио америчком председнику Доналду Трампу и његовој републиканској странци да је „инфицирана вирусом лажних информација“.

Стиглиц је навео и економске изазове и примере, указујући да се концентрација банака током финансијске кризе 2008. показала негативном.

„Да је било више диверзитета, наш финансијски систем би био робуснији“; уверен је он.

Указао је и на зависност Немачке од руског гаса.

„Уколико би се Русија одлучила за обуставу испорука гаса Немачкој, та земља не би имала краткорочно могућности да компензује тај недостатак“, рекао је Стиглиц.

Председник Европског форума Алпбах Франц Фишлер рекао је да се треба супротставити нехуманости и ширењу страха од избеглица.

„Морам констатовати да је наше друштво све лакше повредити и све мање је отпорно против напада споља“, казао је он, поводом мота овогодишњег Форума „Диверзитет и отпорност“.

Европски форум Алпбах почео је недељом семинара, а званични део ће бити отворен у недељу када крећу дебате на одређене теме.

Фишер је указао да ће током наредних 17 дана око 5.000 учесника из више од 100 земаља боравити у Алпбаху.

Највећу пажњу, као и сваке године, привући ће „Политички разговори“, на којем учествују високи званичници из Аустрије и других земаља, као и ЕУ.