Прочитај ми чланак

ПОТРОШЕН НОВАЦ, ДУПЛИ УГОВОРИ, МИЛИОНСКИ АВАНСИ: Све о крађи и водоводу на Космету

0

Из буџета Републике Србије издвојено је девет милиона евра на име отплате кредита намењеног изградњи регионалног водовода на северу Косова. Иако је новац исплаћен и сви рокови давно пробијени, водовода још нема. Док се становници Зубиног потока, Звечана и Косовске Митровице због тога свако лето суочавају са сталним рестрикцијама воде, садашњи и бивши представници ових општина одговорност за насталу ситуацију пребацују једни на друге.

Уговор о изградњи потписан је 2013, а рок за завршетак радова био је 18 месеци. Од тада је прошло пет година, а водовода и даље нема. Александар Спирић, председник Привременог органа општине Косовска Митровица, каже за Инсајдер да ће овај пројекат бити завршен до краја године, иако је, како наводи, израђен тако да „никада не буде урађен“.

Спирић тврди да су у архивама општина пронађени двојни уговори као и да је проблем направљен у старту, када су претходне општинске власти извођачима исплатиле аванс од четири милиона евра. С друге стране, Драгиша Миловић и Славиша Ристић, бивши председници општина Звечан и Зубин Поток за Инсајдер наводе да постоји само један уговор који је потписан 2013. након спроведеног тендера, као и да је уговорено да водовод буде изграђен у року од 18 месеци. Они истичу да не могу бити одговорни за то што је у међувремену новац потрошен, а посао није завршен ни након пет година.

Током претходних неколико месеци новинари Инсајдера су у више наврата различитим државним институцијама поставили питање због чега није изграђен водовод на северу Косова за који је исплаћено девет милиона евра, као и на шта је тај новац потрошен. Иако су у питању средства исплаћена из буџета Србије, Влада Србије, Канцеларија за КиМ и Министарство финансија тврдили су да немају тражене информације, наводећи да је овај пројекат у надлежности привремених органа општина на северу Косова – Косовске Митровице, Звечана и Зубиног Потока.

Александар Спирић, функционер Српске листе и председник Привременог органа општине Косовска Митровица, пристао је да о овој теми говори за Инсајдер, иако је претходно неколико пута одбио да одговора на питања наших новинара.

Уз констатацију да је он увек на страни истине, Спирић је рекао да ће водовод бити изграђен до краја године и да за то постоји потврда и подршка председника Србије Александра Вучића.

“Осамдесет одсто радова је већ извршено, још пет километара цеви ће бити завршено у наредном периоду и очекујемо да ћемо до краја године засигурно добити водовод за три општине“, рекао је Спирић.

Коначну реч о трошковима даће струка

Посао изградње регионалног водовода на северу Косова, процењен је на око 11 милиона евра што је, према истраживању Инсајдера, за 1,3 милиона већа цена од оне по којој је јужно од Ибра изграђен водовод три пута већег капацитета.

И поред тога, Спирић за Инсајдер тврди да за овај пројекат није обезбеђено довољно новца, да траса водовода није била реална већ да су бивше општинске власти, „опозиција и патриоте“, како каже, желели да прикажу да из тих средстава вододвод може да се заврши.

„Заправо пројекат је израђен како се никада не би изградио, али ми ћемо наставити да радимо“, тврди Спирић за Инсајдер.

Он је истакао да није издвојен додатни новац за завршетак овог пројекта.

Иако је најпре навео да су „натерали извођаче да из уговорених средстава обаве оно на шта су се уговором обавезали“ касније је прецизирао да ће коначну реч о укупним трошковима пројекта дати струка – у овом случају Грађевински факултет из Београда као надзорни орган.

„Вођени су вишемесечни разговори с извођачима радова – фирмама Јединство, Динамик Траде и ПГП Колашин – постојале су компликације са фирмом РДС Група из Бора, али сви су решени да овај пројекат буде реализован“, наводи он.

На питање зашто извођачима нису наплаћени пенали због вишегодишњег кашњења, Спирић није дао конкретан одговор, наводећи да су радови каснили од почетка и да се годину дана чекало само на избор надзорног органа „због сукоба између Грађевинског факултета из Београда и Факултета техничких наука из Косовске Митровице“.

Подсећамо, радови на изградњи водовода, поверени су једином понуђачу – конзорцијуму у ком учествују фирме Динамик Трејд и ПГП Колашин, које се по спорним пословима, спомињу на више места у извештају Анкетног одбора о злоупотребама средстава из буџета Србије намењених најугроженијима на Косову. Исте ове фирме спомињане су и у серијалу Инсајдера „Патриотска пљачка“, о злоупотребама у трошењу новца државе Србије на територији Косова.

Конзорцијум предузећа која су ангажована на изградњи водовода поред Динамик трејда и ПГП Колашина, чине фирме МПП Јединство АД Севојно и РДС Група из Бора.

Овим фирмама и пре него што су почели да раде исплаћен је аванс од 40 одсто – односно 4,2 милиона евра.

Тендер за радове расписан је током мандата председника Владе Ивице Дачића, а потписивању уговора присуствовао је Александар Вулин, тадашњи директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију. Уговор су потписали тадашњи председници општина Зубин Поток – Славиша Ристић, Звечан – Драгиша Миловић и Косовска Митровица – Драгиша Влашковић.

Регионални водовод требало је да обезбеди редовно водоснабдевање становницима Косовске Митровице, Звечана и Зубиног Потока који се сада снабдевају водом из фабрике у Шипољу у јужној Митровици, а током лета се суочавају са свакодневним рестрикцијама, а понекад и потпуним несташицама воде.

Милионски аванс да би се „олакшало извођачима“

За изградњу водовода на северу Косова, општине Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток узеле су кредит од Хyпо Алпе Адриа банке за који је гарантовала држава Србија. Према истраживању Инсајдера, овај кредит је у потпуности исплаћен из државног буџета.

На питање како је могуће да вододвод није завршен иако су рокови давно истекли, а кредит од девет милиона евра намењен његовој изградњи исплаћен, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић наводи да је један од проблема то што уговор о изградњи није био транспарентан.

„Наишли смо на дупли уговор који је код нас изазвао недоумице. У једном уговору је јасно дефинисан тендер који је био међународни и у коме је дефинисана вредност пројекта у динарима, док се у различитим архивама у општинама појавила вредност у еврима. То јесте унело одређене недоумице, али је највећи проблем аванс од четири милиона евра који је и пре почетка радова исплаћен извођачима, плус разне таксе. То је било у време када је владала опозиција, и то је доста отежало ситуацију“, тврди Спирић за Инсајдер.

С друге стране, Славиша Ристић један од потписника уговора о изградњи водовода и некадашњи председник општине Зубин Поток наводи да су овакве оптужбе само изговор за то што посао није завршен и да постоји само један уговор који је склопљен у складу са законом.

„Тачно је да смо потписали уговор о извођењу радова у августу 2013. Све је урађено по процедурама, расписан је тендер и изабран извођач на јавном конкурсу. Тачно је и да је исплаћен аванс у износу од 40 одсто, али је тако било предвиђено тендерском документацијом. То су били услови за све понуђаче које су прописале три општине заједно, као инвеститори“, рекао је Ристић.

Он је истакао да је извођач морао да достави банкарску гаранцију за тај аванс као и да је он био толики јер је „учешће извођача са цевима и опремом било велико, па је циљ био да им се олакша како би што пре почели радови“.

„Ми стојимо иза сваког нашег потеза“, рекао је Ристић наводећи да постоје информације да је пројекат стопиран како би се у међувремену као подизвођачи у овај посао укључиле и нове фирме.

Драгиша Миловић, бивши председник општине Звечан, за Инсајдер такође наводи да му није јасно због чега се после пет година кривци траже у опозицији.

„Ево, да отворимо ту тему, па да видимо зашто то није завршено, где су утрошена средства, зашто нису тужени извођачи, ко је одговоран, зашто се пет година ћути, ако знају ко је одговоран. После смене, ја немам никакве информације о томе, осим што се на састанку који смо након убиства Оливера Ивановића имали с председником Александром Вучићем могло чути да се тражи додатних пет милиона евра за завршетак радова“, навео је Миловић за Инсајдер.

Пре неколико дана, одговарајући на питања новинарке Инсајдера, председник Србије Александар Вучић је рекао да се гради водовод у Зубином Потоку и да ће држава наставити да улаже.

„Да, радимо водовод, много стратешких објеката хоћемо да градимо,имаћемо новца и улагаћемо новац и не да нећемо да стајемо, него ћемо убрзано још јаче да улажемо. Пре три дана смо анализирали, треба да уложимо осам милиона евра. Још имамо ту проблема и катастарских и многих других проблема, али осам милиона евра је то што треба да уложимо“, рекао је Вучић.