Прочитај ми чланак

ХАШИМ ТАЧИ: Нећемо дозволити стварање Републике Српске на Косову

0

Као лидери одговорни за добробит наше деце и будућих генерација, мислим да смо и председник Вучић и ја вољни да не дозволимо да прошлост блокира нашу будућност или да угрози мир у нашем региону у наредних пет или 50 година. Веома млад сам ушао у политику, као студенски лидер и и увек сам говорио да имам три политичка циља: прво, да ослободим Косово од српске војне и полицијске окупације; друго, да учиним Косово независном и сувереном републиком, и, треће, да се постарам да постанемо пуноправни чланови НАТО и ЕУ, каже у разговору за Данас косовски председник Хашим Тачи, говорећи о бриселским преговорима са српским председником Александром Вучићем о решавању косовског питања.

*И Вучић и Ви сте у претходним седмицама почели да причате о демаркацији односно “корекцији граница”. Такође, и један и други сте наговестили да ће финални споразум између Београда и Приштине бити “болан”. Ипак, јавност врло мало зна о напретку у Бриселском дијалогу, или о оквиру за постизање било каквог споразума. Каква су Ваша очекивања у вези са финалним споразумом?

foto: www.president-ksgov.net

– Косово је већ морални и политички победник јер су наши људи слободни. Они живе у слободној држави, коју је признао велики број чланица Уједињених нација. Али, ми сада морамо да се брзо крећемо у правцу добијања чланства у ЕУ, НАТО и УН. Дијалог са Србијом, регионална сарадња и помирење су кључни услови за постизање таквог циља. Ја не разговарам са Београдом због неке врсте носталгије. Не патим од југоносталгије као неки. Нити разговарам са Београдом зато што волим да проводим време у ходницима Брисела, једући хладне сендвиче до касно у ноћ. Не, ја причам са Вучићем и вољан сам да пронађемо решење јер желим да видим Косово у НАТО и ЕУ, што је пре могуће. Бићу веома искрен, не мислим да можемо да стигнемо тамо све док имамо нерешену границу између наших двеју држава. Морамо да имамо у потпуности договорену граничну демаркацију, како не бисмо оставили нека отворена питања да постану тачка раздора у будућности. Мој циљ није нека етничка подела, нити стварање друге Републике Српске на нашој територији, боже сачувај, мој циљ јесте успостављање 400 километара дуге границе, а тај процес захтева креативна решења која ће обезбедити мир сада и у будућности.

*Недавно сте изјавили да желите да помогнете Албанцима из Прешевске долине да се прикључе Косову у оквиру овог дијалога? Зашто сте сада отворили ово питање? Сматрате ли да ће Београд пристати да да део своје територије, а да не добије ништа значајније заузврат?

– Прешевска долина, људи у ове три општине, већ су изразили своје жеље и политичке циљеве на референдуму одржаном 1992. Јасно је да ће било каква гранична демаркација између двеју држава веома значити тим породицама и тим грађанима. Њихови интереси се морају поштовати и узети у обзир. Постоји стара изрека: “Ако има воље, има и начина”. Ја мислим да уколико постоји воља међу лидерима Косова и Србије да пронађу креативна решења, ми ћемо пронаћи начин да омогућимо људима у овим граничним регијама да се осећају безбедно, сигурно и да имају обезбеђену економску и политичку будућност. Србима на северу Косова, као и Албанцима у Прешевској долини, највише је стало да радних места и економије. Ко ће инвестирати у наше државе ако имамо отворена гранична питања која трају деценијама? Како ћемо спречити наше младе људе да оду ако морају да се суочавају са дискриминацијом или страхом сваких 10 или сваких 20 година?

*Али, и даље немамо конкретне описе или решења? Да ли Ви и Вучић разговарате над мапама, са координатама села и граница, као што је то био случај у Дејтону и шта се тренутно догађа?

– Без сумње, последња ствар коју имам на уму је Дејтон. Прогласио сам независност Косова, као суверене, секуларне и грађанске републике. Грађанска ће и остати. Мапе неће дефинисати судбину људе. Људи ће дефинисати судбину мапа. Ја размишљам само о европским мапама. Бивша Југославија се распала и постоји седам држава коју су створене у том крвавом процесу који је инициран искључиво у Београду – када су људи у појединим круговима у Београду почели да бивају опседнути мапама и меморандумима. Та опсесија мапама донела је хаос и геноцид. Финални споразум Косова и Србије биће европски споразум. Прихватиће га и Брисел и Вашингтон. И биће финализован новом резолуцијом УН у Савету безбедности, што ће отворити ЕУ перспективу и за Косово и за Србију. Или ће бити пронађено једно европско решење, уз подршку ЕУ и САД, или неће бити никаквог договора.

* Шта ће се догодити уколико не буде било никаквог договора? Многи у Србији и на Косову тврде да је боље задржати статус кво? Да ли ће бити насиља?

– Статус кво може да призове невоље на дуже стазе. Криминалци, популисти, националисте, “треће стране” изван нашег региона – сви они настоје да одрже статус кво, како би “оперисали” и подривали Европу, НАТО и генерално западни естаблишмент. Балкан је данас безбедан, чак смо имали известан напредак, попут фантастичног споразума Грчке и Македоније, као и придруживања Црне Горе НАТО-у, али ми морамо да решимо сва отворена билатерална питања. Не страхујем од насиља данас. Забринут сам због пропаганде у Београду да косовска полиција или војска припремају некакав план да уђу у рат, или да “заузму север”. То је глупо и опасно. Косовску полицију и војску обучавају НАТО и ЕУ и оне поштују евроатлантске вредности. Али, ако не решимо сада наше односе, пропуштамо прилику да наредна генерација или две имају нормалан живот. Зашто одлагати решење, уколико обе стране буду спремне да затворе болно поглавље из прошлости? Зашто оставити нашу децу да буду таоци митских, историјских снова? Јасно је да су Косова и Србија засебне државе. Али, такође је јасно да су суседи који морају да разговарају и решавају отворене спорове.

* Да ли ЕУ и САД подржавају ваше гледиште? Из престоница ЕУ и шире стижу “помешани сигнали”. Лондон и Берлин су изричито против “корекције граница”, Вашингтон ћути, а Москва “пажљиво прати” ситуацију.

– Ми водимо дијалог у Бриселу и увек су ту представници владе САД у свим фазама дијалога, тако да и ЕУ и САД подржавају узајамни договор између Косова и Србије, нема никакве сумње у то. Могу да кажем да нам је недостајало мало фокуса, нарочито од стране Брисела, али овај свет је тешко место и постаће још теже. Немам илузија, као што имају поједини, да смо ми центар света и да свако мора да слуша наше жеље и захтеве. Не, ми имамо узан простор за деловање у кључним престоницама када је реч о дијалогу Косово-Србија. Стога, морамо да искористимо ову шансу на време, док постоји спремност наших савезника да се постигне договор и да подрже финални споразум.

*Шта ће се десити са Србима на југу Косова уколико буде “корекције граница”? Многи страхују од егзодуса, као у случају “Олује” у Хрватској?

– Постоји оркестрирана пропаганда. Нико се неће усудити да такне Србе на југу, северу, западу или истоку Косова. Такође је постојала пропаганда када смо прогласили независност 2008, да ће Срби напуштати Косово на својим тракторима, али они то нису учинили. Остали су на Косову, и, чак, су учествовали у стварању косовских институција, полиције, парламента, Уставног суда. Срби су данас интегрисани и не видим никакав разлог да људи у Штрпцу или Грачаници или на било којем другом месту страхују за своју будућност на Косову. Финални споразум Приштине и Београда ће им помоћи јер ће се тако смањити претње националиста и екстремиста из њихове сопствене српске заједнице, које им лебде над главама. Користим овај интервју да изнова позовем све Србе, све мањине на Косову да буду сигурни да је њихова држава Косово и да им је осигурана будућност у овој земљи.

* Да ли ће бити дате било какве гаранције Српској православној цркви на Косову?

– Српска православна црква је уставна категорија на Косову и заштићена је Уставом. Нажалост, некада је политизују организоване верске заједнице на Косову, будући да поједини епископи, нарочито они екстремни изван Косова, шаљу веома несрећне поруке. Ја никада не одговарам на те изјаве, јер не желим да смештам српско свештенство на Косову у политички пејзаж. Покушавам да их заштитим од самих себе. Веома сам поносан на разноликост наслеђа на Косову и промовишем међуверски дијалог као кључну компоненту помирења. Призрен, Дечани, Ораховац су дивна и туристичка места због богате разноликости – албанске, српске, турске, бошњачке. Главне заједнице на Косову, попут муслимана, православаца, католика, Јевреја, суфиста – биле су овде током Отоманског царства, током српске окупације, током југословенске диктатуре, и оне ће овде остати и у будућности.

* Аналитичари на Косову кажу да нећете имати проблема да убедите само српску заједницу да пристане на коначни споразум, већ и да већина албанских опозиционих странака на Косову не подржава Ваш дијалог са Вучићем?

– Косово је истинска демократија. Немам “оруђа” да контролишем јавно мњење на Косову и надам се да ниједан председник неће ни имати та “оруђа” да контролише медије, обавештајну службу, војску, парламент, као што то имају поједини у региону. Устав Косова захтева од председника да представља Косово у иностранству и у земљи, тако да сам добио мандат вољом народа да пронађем решење са Србијом. Такође ћу се поново вратити вољи народа да потврдим финални мировни договор и узајамно признање организовањем референдума. Постоје многи “гласови” у Приштини о томе како се опходити према Србији, али ја одбијам позиве за одлагањем споразума или уцењивањем међународне заједнице. Такве идеје су опасне. Ја, такође, из личног искуства знам да се косовске партије увек уједине када је то потребно, било да је реч о Рамбујеу, Бечу или на другим местима, тако да сам уверен да ћемо се поново ујединити на крају како бисмо затворили ово болно поглавље и како бисмо могли да подигнемо нашу заставу испред зграде УН у Њујорку.

* Сматрате ли да ће Русија подржати “корекцију граница”?

– Имао сам кратак разговор са руским премијером Медведевим недавно и пажљиво пратим изјаве руских званичника. Мислим да је Русија јасно рекла да ће подржати споразум који буде прихватљив обема страна. Они упорно говоре да “неће бити већи Срби од Срба”. Русија је одувек била део Контакт групе и помогла је да се осмисле и предлози из Рамбујеа и Ахтисаријев план. Косово нема никакав проблем са Русијом и захвално је Руској Федерацији што је била креативна и омогућила нашим спортистима и спортскињама да посете Русију током међународних спортских догађаја. Наша Мајлинда Кељменди је освојила златну медаљу и руски председник Путин је пре неколико година омогућио постављање заставе Косова, тако да мислим да је симболизам сарадње у спорту, економији, култури веома важан. Изоловање Косова у будућности значиће изоловање Србије и читавог региона. Сигуран сам да то није на агенди Москве.

* Нисте забринути за руско мешање и утицај у медијима?

– Не страхујем од руског мешања на Косову, будући да 92 одсто грађана наше државе подржава ЕУ и Сједњене Државе, али и одржавање добрих односа са свима. Косово је веома мала република са скромним потребама и амбицијама да би се претварала да има велику улогу између велих сила.

*Шта се догађа са заједницом српских општина и применом досад постигнутих споразума? Зашто се они не спроводе?

– Ово је још једно питање које остаје отворено и разлог да пронађемо финално решење што је пре могуће. Имали смо споразум о енергетским мрежама, а Србија одбија да то примени већ неколико година, чиме се стварају истински проблеми и финансијски губици за Косово. Имали смо договор о Асоцијацији (општина са српском већином), и било је много одлагања. Оно што људи не знају јесте да су многа одлагања била управо у Београду. Неретко када смо желели да идемо напред, као што је, рецимо, рад на статуту, било је оклевања у неким круговима у Београду који су желели да ова Асоцијација остане камен спотицања. Не желим да откривам све за новине, али Брисел и Вашингтон су веома свесни разлога за одлагања и наше воље да их превазиђемо. Без сумње, све док се поштује Бриселски споразум, и овај споразум буде утемељен експлицитно на Уставу Косова, Асоцијација ће бити формирана, како би спроводила општинска права и обавезе.

* Поједини медији у Београду тврде да је Вучић запретио да ће се повући из политике ако грађани Србије не буду прихватили његов евентуални договор са Вама. Хоћете и Ви учинити исто?

– Уистину говорећи, ја сам се већ повукао из дневне и страначке политике, као и из многих питања управе. Изабран сам за председника са највећом могућом већином и сада сам одговоран пред Уставом и људима Косова да спроведем свој мандат. Видео сам неке анкете агенција УН по којима Косовари верују да председништво треба да води преговоре са Србијом, тако да остајем уверен да је моја трећа животна мисија коју треба да испуним – Косово у НАТО и ЕУ. Никада нисмо били ближи остварењу овог циља, али и даље је потребно да будемо стрпљиви и опрезни, да радимо заједно како бисмо осигурали наше место у европској породици народа. Верујем да исто важи и за Србију и за Вучића.

Питање имовине важно за све

*Председник Србије је рекао да ће инсистирати на питању српске имовине на Косову у наредној фази Бриселског дијалога. Шта Ви мислите о таквој иницијативи?

– Питање имовине је важно за све људе. На пример, постоји обимна документација о косовским пензијама које је украла Србија 1999, и постоји више од милион страна доказа Међународног суда у Хагу који потврђују како је српска држава, полиција, војска, намерно уништавала имовину стотине хиљада Косовара. Верујем да када отворимо ово поглавље Београд ће бити први који ће желети да га што пре затворимо. Али, не можемо затварати очи пред легитимним захтевима људи за правдом и њиховом сопственом имовином. То је у складу са вредностима које желимо да пригрлимо у ЕУ.

Формирање војске неузастављив процес

* Има ли новости у вези са формирањем војске Косова?

– Косовске безбедносне снаге већ постоје, обучава их НАТО, оне имају хијерархију и структуру. Процес трансформације КБС у прикладну, модерну, динамичну и мултиетничку силу је процес који се не може зауставити. То је већ почело и не може се зауставити. Надајмо се да ће се то десити изменом Устава, али постоји неколико формула које се могу применити за остварење тог циља. Нико не може да стави вето и очекујем да ће наши мушкарци и жене у униформи доприносити мисијама НАТО широм света, а позивам и српске власти да не врше притисак на косовске Србе који хоће искрено да буду војници Косова. То су потврдили сви наши стратешки партнери.