Прочитај ми чланак

ДУГИН: „Демонизирају нас и то ће увек да чине, стога су уступци Западу бесмислени”

0

У Сједињеним Америчким Државама су Русију прогласили „Царством зла”, оптужујући Москву за спонзорирање тероризма. Раније су америчке власти сличне оптужбе износили против руског председника. Међутим, Владимир Путин је стрпљиво објашњавао новинарима како је навикао на такве „етикете”.

О старим и новим нападима на Русију и грађане Руске Федерације и такозваног „руског света” је војни дописник Савезне новинске агенције (ФАН), чији је налог ових дана угашен на Јутјуб,у Јуриј Котенко, разговарао с филозофом и геополитичаром Александром Дугином. Сигуран је како напади на Русију нису ништа ново и сежу векима у историји и настављају се све до данас, јер се Русија традиционално такмиче и супротставља цивилизацији Западне Европе.

Миленијско сучељавање

„Сукоб се одвија од 9. века, када је Карло Велики узурпирао царску титулу. Од тада, ако не и раније, међусобна демонизација две цивилизација, две културе, источне и западне, наставља се у оквиру једног, некад јединственог хршћанског романско-немачког света. Сукоби и напади су појачани поделом цркава на западну цркву са седиштем у Риму и православне цркве. Два дела хршћанског света су ушли раздобље у тешких сукоба”, рекао је Дугин.

„Рим је у том смислу био агресивнији. Назвали су нас источни шизматицима, заправо јеретицима, а са јеретицима се не преговара. Да нисмо имали снагу и нашу моћ, способност одбране наше истине, једноставно би нас подредили себи”, рекао је филозоф.

У модерно доба, када верски фактор није био толико важан, прешло се на сукоб секуларних модела, који се претворио у облик такмичења неколико европских сила, Русија је била окосница конзервативизма и духа Истока.

„Сукоб Британског Царства и Руског Царства је вођен на исти начин. Непрестано смо демонизирани и говорили су како смо „мрачне, сурове и застрашујуће убојице, корумпирани, робовласници, неразвени дивљи руски народи који представљају претњу свету и човечанству у целини”. Таква реторика је доминирали за време ове „Велике игре”, рекао је Александар Дугин.

„Велика игра” је заењена борбом комунистичких и капиталистичких табора, а Хладни рат био је само једна од епизода тог повесног суочавања између Истока и Запада.

„Ми утеловљујемо источни, византски, славенски елемент и, према томе, демонизирани смо у свако време више од хиљаду година дугог сукоба између Запада и Истока. Овде нема ништа ново”, каже филозоф, подсећајући да је Реган у комунистичком раздобљу користио термин „Царство зла”.

Сада се идеологија променила и уместо комунизма се Русији намеће либерализам, али ништа се није променило.

Покушати им угодити је бескористан посао

„Архетипови русофобије су Русе од „источних расколника” и „дивљих феудалаца” претворили у „непријатеље слободе и напретка”. Као што је описано на Западу, на пример, на место Романова су дошли „крвави комунисти”, а сада су то „корумпирани олигарси”, али то је све једна те иста реторика”, сматра саговорник агенције ФАН.

„Оптуживани смо, оптужују нас и неутемељено ће нас оптуживати за све”, рекао је Дугин.

Али, можда, Русија заиста нема право у свему?

„Није битно јесмо ли у праву или у криву, подузимамо ли одређене радње, злочине, искориштавамо ли некога или не. Ако и не починимо, ми ћемо бити криви за то, а онда, како можемо доказати да то нисмо учинили? Штовише, нитко не жели ни слушати”, појашњава Дугин.

Истодобно, жеља да се на било који начин угоди Западу, према његову мишљењу, је безуспјешна и апсолутно бесмислена.

„У Јељциново доба, кад смо се распали и били спремни нестати, такође смо били демонизирани. Чак и у таквој робовској држави. Тада је руско водство лизало ципеле Запада, али ми нисмо постали ништа бољи у њиховим очима и још увек су нас оптуживали за исте злочине и грехе. Стога верујем да када Владимир Путин каже да не види ништа ново у демонизацији, он је апсолутно у праву”, рекао је филозоф.

Демонизација је уобичајени „начин рада демона”. То је нормално и не морате очекивати ништа од њих. Потребно је правилно поступати, објаснио је сауговорник агенције руске Савезне новинске агенције.

То најбоље објашњава геополитика, која говори о вечном двобоју, великом рату на континенту. Реч је о концепту за којег један од његових аутора, геополитичар Александер Дугин, сугерише да се не заборави.

„Ми смо копнена цивилизација. Боримо се против поморске цивилизације. Између нас траје непрекидни рат. Данашња револуција је само мала епизода. Што год Путин учинио и без обзира на то што Русија радила, на Западу ће све бити оцењено негативно. Чак и ако клекнемо на кољена и тражимо милост, наћи ће изговор да нас лупе чизмом у лице. То је то”, објаснио је геополитичар.

Не смемо пристајати на никакве уступке

„Наши „западни партнери”, заправо наши класични противници на глобалној шаховској плочи, знају да су у овој дуготрајној и вишеструкој борби за опстанак све методе и технике дозвољене”, наставља познати руски мислилац, како он то зове, модерног конзервативизма.

„Нитко нас неће похвалити због предаје, нитко неће испунити никаква обећања из уговора. Разговарао сам с Бжежинским у Вашингтону 2005. године и упитао га:

„Обећали сте Горбачову да нећете укључити ДДР и земље источне Европе у НАТО?”

Гледајући ме у очи, мирно ми је одговорио:

„Ми смо га преварили”, рекао је Александар Дугин.

„Нашу мирољубивост и филантропију на супротној страни увек сматрају уступком, доказом слабости, те изразом спремности на компромис, а заправо верују како је то на крају повлачење и предаја положаја. То значи да је Западу једноставно немогуће угодити”, тврди руски стручњак.

„Ако направимо само корак унатраг, они ће тражити да направимо два. Ако направимо два, захтава ће три. И након што би подузели све кораке које желе, они ће нас испљувати, гњавити и сломити. Уступци су бескорисни. Мислим да су сви владари Русије то схватили, неки чак и из практичних разматрања”, сажео је Александар Дугин.