Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: За Запад Косово готова ствар, СПС не би отишао из владе ни за шта на свету

0

- СПС не би изашао из владе ни за шта на свету, рекао је данас председник Србије Александар Вучић одговарајући на питања новинара после обиласка Војно-техничког института у Жаркову.

Када је реч о политици, он је поручио сваком ко жели да иде да може да иде, не само из СПС него и из властите странке СНС, јер нико никог не може да задржи, а најважније од свега јесте да такви не треба да седе на две столице него да се одлуче и да ако хоће да оду онда и да оду.

Вучић је додао и да је најважније да „имате 126 у Скупштини, да имате легитимитет народа“ и објаснио да није разочаран ни у кога јер се политиком не бави два дана или две године и политику не доживљава као личан однос.

Фото: Принтскрин

О Косову

Када је реч о Косову, Вучић је рекао да је за Запад, као и за немачку канцеларку Ангелу Меркел Косово завршена ствар – суверена и независна држава и да му она то исто понавља већ десет година.

У последних 30 година направили смо много катастрофалних грешака и за то се плаћа цена, али ја не желим да кукамо и плачемо над судбином, желим живот, мир и будућност, поручио је Вучић.

„Та борба траје траје вековима. Ми смо у последњих 30 година направили много катастрофалних грешака. Је л’ мислите да се за то не плаћа цена? Али, ми у Топличком округу имамо мање Срба него Албанаца у Подујеву, а то су четири општине“, рекао је Вучић новинарима после обиласка Војно-техничког института. Све иде против нас, али Срби нису никад волели да гледају у будућност и анализирају и како да нешто поправе, рекао је он.

„Највише волимо да плачемо над својом судбином. Волимо изговоре, да увек неко други буде крив. (Што ми ми не изађемо на протест као Румуни, код Ердогана пада лира). А код Вучића не пада динар већ годинама. Код нас кад држава није крива за нешто, ви сте пропали. Држава мора да буде крива за све, морамо да будемо губитници“, рекао је Вучић.

У том контексту упитао је колико песама имамо у којима се славе наши успеси – можда једну, две.

„Ја хоћу живот, мир, будућност , нећу да плачемо. А, не, не Вучићу, ти хоћеш да нас одвојиш од заветне политике – е, ево вам сад, сада ћемо сви да плачемо. Добили сте разграничење како су други одлучили у време ваше власти, ништа нисте урадили по том питању. Ја сам се мучио и борио да нешто променим – могу-могу, не могу, није проблем. Па једног дана објасните Србима на КиМ зашто сте водили такву полтику и зашто не живе у Србији“, поручио је Вучић опозицији. Како је додао, он ће на власти бити још једно три године, а о овоме ће се причати још 30 година.

О Додику

Како каже, опозиција је довела земљу до тога да је могуће и да неко позива да се забрани улазак председнику Репрублике Српске „у његову Србију“.
„Имате кретене на опозиционој сцени, то је горе од кретена, који траже да се забрани улазак Додику да буде ухапшен. Да ли сте ви нормални, на којој планети живите“, упитао је он. Како је додао, траже да се забрани Додику улазак, јер им је рекао истину у очи. „А при томе вам није рекао да сте ви томе допринели“, рекао је Вучић.

О нападима на децу и породицу

Вучић је подсетио и на нападе уперене на његову децу и породицу, не само на брата и старијег сина него и на његове родитеље који су водили унуке на море – његову ћерку Милицу и братаницу Анастасију, као да то не могу после 70 година заједничког радног стажа.

– Само сам чекао да ми ударе на Милицу, знао сам да ће доћи и тај дан, ево сад и на братовљеву ћерку Анастасију, само чекам да ударе на Вукана или малог Александра, синчића ког је мој брат недавно добио – рекао је видно узбуђени Вучић који је потом упитао новинаре где су сад ти силни ресторани његовог брата о којима се толико причало, а за које он није ни чуо нити је у њима икада био.

Он се дотакао и опозиционог политичара Драгана Ђиласа рекавши да му није јасно како неко ко никад ништа није радио у животу него само имао неку „жвака-фирму“ може да пријави приход од пет милиона евра. Навео је да је Ђилас, „који никад ништа није радио, осим што је био градоначелник, што је озбиљан посао који је лоше радио“, 2007. године од имовине пријавио стари аутомобил и 70.000 евра уштеђевине, а 2012. године је његова имовина била 25 милиона евра.

„Који је то грађанин Србије могао, не да приходује, већ да заради и у имовини има сваке године пет милиона евра? Не познајем никога, ниједног тајкуна у Србији који толико има… А, они су мени узели целу породицу не би ли дошли до 30 пута мање имовине“, приметио је Вучић.

„Дај ми воду“

Вучић је потом, одговарајући на питања новинара о Космету и речима Ангеле Меркел да је разграничење на Косову завршено, показао видну узнемиреност и од сарадника који су стајали иза њега затражио воду.

– Дај ми воду – рекао је сарадницима и наставио: „Ето вам сад кукајте и плачите, ето вам сад разграничење, добили сте разграничење које сте направили за време своје власти још 2008. године. Ја сам мучио и борио… Ево и ја сам се сад уморио, могао бих и ја сад на плажу… да се окупам… Чуо сам да овде има плажа као у Турској… ’Ајд здраво – завршио је Вучић посету Војно-техничком институту.