Прочитај ми чланак

РУСИЈА СТРАХУЈЕ ДА ЋЕ ЗАПАД „гурнути“ Србију у НАТО

0

Русија страхује да би пристанак Запада, предвођеног Сједињеним Америчким Државама, на поделу Косова, по којој би Београду припао северни део и манастири, значио улазак Србије у НАТО, кажу за Данас незванично извори из дипломатских кругова.

Саговорници прозападног листа Данас тврде да би прикључење Србије Алијанси „био крајње неповољан сценарио за Москву, будући да би то, несумњиво, изазвало захлађење у традиционално добрим односима са Београдом“, те значило губитак „полуга утицаја“ Русије на Србију.

Фото: Министарство спољних послова Србије

„Подела Косова, о којој је председник Александар Вучић недавно јавно проговорио, а о чему месецима уназад прича шеф дипломатије Ивица Дачић, ишла би наруку Србији, али остаје питање шта би Запад тражио заузврат од Београда. Русија сада гаји бојазни да ће САД и остале западне земље захтевати као уступак од Београда да Србија постане чланица НАТО. Такав захтев Запада ставио би на муке српске званичнике, нарочито председника Вучића, који би изгубио савезнике у Москви, што би, истовремено, подразумевало да губи и део својих гласача који су проруски оријентисани“, објашњавају извори Данаса.

Кустурица посветио песму Шојгуу

Москва – Редитељ и музичар Емир Кустурица посветио је на затварању Међународних војних игара песму „Команданте“ руском министру одбране Сергеју Шојгуу, покретачу те манифестације. „Много пута сам у животу видео како људи пуцају и људе убијају. Захваљујући мом другу Сергеју Кужугетовичу Шојгуу направљена је Олимпијада, где пуцају и не убијају. Песма ‘Команданте’ посвећена је мом другу Сергеју Шојгуу“, рекао је Кустурица на руском језику, пренео је портал Спутњик. Церемонији затварања те свечаности у парку „Патриот“ крај Москве присуствовао је прошлог викенда и министар одбране Србије Александар Вулин.

Поједине дипломате, такође, тврде да није реално да концепт војне неутралности буде уврштен у Устав Србије, „јер остаје питање да ли је војна неутралност одржива на дужи рок или ће се Београд кретати у правцу чланства у НАТО“.

Саговорници овог листа истичу да се очекује да ће земље „квинте“ – САД, Немачка, Велика Британија, Француска и Италија имати „кључну улогу“ у изналажењу коначног решења за Косово, док се „улога Русије, која није присутна војно и политички на Косову, своди на утицај у Савету безбедности УН“. Према ранијим сазнањима Данаса, очекује се да се на јесен крене у завршну фазу бриселских преговора Београда и Приштине, „како би се отворила могућност да се у пролеће 2019. потпише правно обавезујући споразум“.

Говорећи о разграничењу као могућем начину за расплитање „косовског чвора“, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је на крају своје посете Србији за РТС да је „један од елемената разумевање националних интереса народа Србије“.

– Оно што ће бити прихватљиво за народ Србије везано за ово питање, то ће бити са наше стране са поштовањем прихваћено… Питање је да ли је то корисно и шта ће бити корисно за народ Србије, казала је Захарова.

Шиптарско окупаторски председник Хашим Тачи навео је јуче да је „потребно остварити међусобно признање и добросуседске односе Србије и Косова“, уз оцену да ће „мирна и договорена демаркација границе гарантовати мултиетничност“.

– Одлагање ће нас сувише коштати, оценио је Тачи, реагујући на тврдњу бившег шведског премијера Карла Билта да „свако ко говори о корекцији границе прихвата нови талас етничког чишћења“. Он је истакао да се „противи подели Косова, размени територија, одржавању статуса кво, прављењу Републике Српске на Косову, већ сам за мирну демаркацију и установљавање 400 километара дуге границе између Косова и Србије. Избалансиран споразум је у интересу свих“, рекао је Тачи, пренели су приштински медији.

Лидер Партије за демократско деловање из Прешевске долине Риза Хаљими изјавио је за лист Коха диторе да би прикључење тог подручја Косову представљало остварење жеља Албанаца из Долине, али је оценио да је председник Тачи тај предлог изнео „неочекивано“. „Било би боље да је предлог стигао од Скупштине Косова, јер има директан легитимитет бирача“, рекао је Хаљими, напомињући да „Тачијев предлог, ипак, не треба одбацити“.

Разграничење са Албанцима и размена територија је тек на нивоу идеја и нешто је о чему ће се тек разговарати и рано је улазити у конкретне ствари, изјавио је јуче министар спољних послова Србије Ивица Дачић, преноси ФоНет.