Прочитај ми чланак

ПОБЕДА У СЛОВАЧКОЈ: Овако је Радоњић у 98. минуту Звезду ка Лиги шампиона

0

Фудбалери Црвене звезде прошли су у четврто коло квалификација за Лигу шампиона пошто су у реваншу победили Спартак из Трнаве са 2:1.

Екипа Владана Милојевића овим тријумфом је обезбедила групну фазу Лиге Европе, али и двомеч са Салцбургом за улазак у најелитније клупско такмичење старог континента.

Голове за Звезду постигли су Бен и Немања Радоњић, па је Звезда укупним резултатом 3:2 прошла до двомеча са Салцбургом.

ТОК МЕЧА:

Прво полувреме – „Врела“ атмосфера, страшан почетак, два гола за два минута, као у Београду

Изузетно бучна и врела атмосфера дочекала је играче Спартака и Звезде у Трнави, навијачи су из свег гласа грмели са свих страна, а и на сјајан, фудбалски речено начин, отворен је сусрет.

Играо се шести минут када је одлично по левој страни пробио Кадлец, центрирао оштро, на пет метара, а тамо је сам био Бакош и главом савладао Милана Борјана, док Дегенек и Савић нису успели да интервенишу.

Чим се кренули са центра, црвено-бели су изједначили. Стојковић је послао дубински пас ка Стојиљковићу, овај је центрирао, а на правом месту је био Бен, малтене на идентичан начин као Бакош савладао противничког голмана.

Изузетно динамичан дуел, веома брзи бекови и муњевите контре са обе стране, тако може да се опише уводних 15 минута сусрета у ком се видело да су и једни и други спремни на све, свесни улога који носи меч.

Играо се 18. минут када је капитен Трнаве Годал безобзирно и окрутно стартовао над Вељком Симићем, у ваздуху промашио лопту и пуном шутнуо везисту Звезде у стомак, после чега је овај завршио на земљи. Главни арбитар Сердар Гезибујук је предводнику Спартака за несмотрен старт дао само жути картон, што је наишло на осуде са клупе црвено-белих.

Након првих пола сата игре темпо је мало опао, али су свакако играчи наставили са бескомпромисном борбом, желећи што пре да се одвоје од „нуле“, односно резултата који би водио у евентуалне продужетке.

Ништа битно се није догађало у последњим минутима првог полувремена. Имала је Звезда један добар напад када је након корнера лопта стигла до Јованчића, али је овај лоше шутирао са 16 метара. Осим тога једнино вредно помена била је груба игра, поготово од стране играча Спартака.

Фото: ФК Црвена звезда / Промо

Друго полувреме – Груба игра, прекршаји, шансе, али без голова и продужеци

Прва три минута у наставку сусрета обележио је нешто грубљи старт Милоша Дегенека, који је на срећу прошао некажњено од стране холандског арбитра, али је у неку руку био и одговор на дословно безобразну игру домаћег тима.

Играо се 51. минут када је Бен оборен на средини терена од стране једног играча Спартака који га је ударио лактом, после чега је крилни играч Звезде накратко остао без свести. Притрчали су сви црвено-бели ка њему, а брзом интервенцијом лекара изведен је ван терена. Срећом, све је било у реду након тога и он се најнормалније вратио у игру.

Спартак – Црвена звезда 1:2 (1:1)

Стадион: „Антон Малатински“. Судија: Сердар Гозубујук (Холандија). Гледалаца: 18.038. Стрелци: Бакош 6 – Бен 7, Радоњић 98.

Жути картони: Годал, Бакош, Тот, Слобода, Грендел, Хладик (Спартак) – Бен, Стојковић, Стојиљковић, Дегенек, Павков, Радоњић (Ц. Звезда).

Спартак: Чуди – Кадлец, Тот, Годал, Чонка (од 106. Хладик) – Јирка, Грендел, Слобода, Грешак, Рада (од 100. Дангубић) – Бакош.
Ц. звезда: Борјан – Стојковић, Савић, Дегенек, Родић – Јованчић (од 101. Гобељић), Крстичић, Бен, Симић (од 85. Јовичић), Радоњић (од 107. Бабић) – Стојиљковић (од 75 Павков).
Играч утакмице: Ел Фарду Бен (Ц. Звезда).

 

Звезда је наставила са нешто прецизнијим и конкретнијим нападима, домаћи су се бранили тако што су грубо стартовали. Стојиљковић је добио употребљиву лопту, међутим, није био бржи од голмана Чудија.

Немања Радоњић је лако могао да буде херој у 68. минуту, али је Чуди успео да одбрани његов веома незгодан ударац.

Доста „слабије“ друго полувреме по шансама, али не и напетости. Тензија је расла како се 90. минут приближавао, а Милојевић је реаговао првом изменом у 75. минуту, заменивши Стојиљковића Павковим.

Два минута касније, нова посве невероватна ситуација. Бен је кренуо у контранапад, одбрамбени играчи Спартака су га оборили на око 30 метара од гола, али је главни арбитар по ко зна који пут остао нем на заиста неспортске потезе словачког тима.

Играо се 82. минут када је лопта завршила у шеснаестерцу Звезде, ту су се помало спетљали Дегенек и Савић, а Бакош добио шансу да савлада Борјана са мање од 10 метара. Ипак, чувар мреже шампиона Србије је сјајно реаговао и „скинуо“ најбољи ударац домаћина у другом полувремену.

Завршило се без нових погодака, а меч је ушао у продужетак.

Оно што су црвено-бели желели после поготка и одмора између два продужетка, то су и добили. Спартак није имао довољно снаге да дође близу неке велике шансе, а Звезда се бранила са готово свим играчима на својој половини, па и поред тога повремено успевала да направи покоји контранапад.

Није јењавала громогласна подршка домаћих навијача у Трнави, међутим, то није помагало изабраницима Радослава Латала.

Први продужетак – Радоњић за преокрет и ерупцију на стадиону у Трнави

Видно уморни и на ивици снаге, играчи су ипак давали све од себе, ритам није толико опадао на изненађење присутних, а црвено-бели су се на старту продужетка мало повукли како би ухватили предах.

Коначно се исплатио сав труд у 98. минуту. Бен је лоб пасом у хитром контранападу упослио Радоњића који је сјајно примирио лопту, изашао пред Чудија и послао лопту у горњи леви угао.

Звезда се мало опустила, па је после поготка имала две веома добре шансе из којих је могла лако да зацементира победу и пролаз, али су се обрукали Гобељић и Радоњић, међутим, није било замерке у тим моментима због семафора који је показивао 2:1 за црвено-беле, што је аутоматски значило да домаћин мора два пута да савлада Борјана.

Други продужетак – Звезда издржала притисак, Спартак добио пенал у 120. минуту, али га промашио

Једино вредно помена у другом продужетку био је пенал за домаћина у 121. минуту. Неспретно је реаговао Родић који је скривио једанаестерац.

Лопту је на белу тачку наместио капитен домаћих Годал, али је његов ударац зауставила пречка, па није било промене резултата.