Прочитај ми чланак

МРКА: Мира Марковић жели Слобин споменик у Београду

0

Прочитајте шта је све почасни председник СПС-а рекао о Ђинђићу, Олуји, као и где би требао да буде подигнут споменик Милошевићу

„Слоба је херој, а његови најближи сарадници су побегуље“, то напиши.

Овим речима почео је своју причу о Слободану Милошевићу за еспресо.рс почасни председник Совијалистичке партије Србије Милутин Мркоњић.

У његовом кабинету, у централи СПС, разговарали смо с Мркоњићем о Слободану Милошевићу и иницијативи да бивши председник СРЈ добије споменик у Београду.

Докле се стигло с иницијативом да Слободан Милошевић добије споменик?

– Чекамо одлуку града Београда. То је двосмерна улица. Из града смо добили обавештење да су они прихватили нашу аргументацију и да су узели ту иницијативу у разматрање. Очекујемо ускоро формирање комисије, а нама је препуштено да дамо конкретан предлог места за споменик.

Знате ли где би било најбоље да тај споменик буде постављен?

– Имамо визију где би то могло да буде и како би он требало да изгледа. Имамо чак и нацрте једног познатог уметника, али нећемо још да излазимо с тим у јавност. Јованина и моја жеља је да читав посао преузме Град Београд и да то буде урађено на начин као и у случају споменика Зорану Ђинђића.

Који је ваш омиљени предмет Слободана Милошевића који чувате?

– Нисам ништа посебно његово лично чувао, сем неких фотографија које су у мојоој канцеларији. Ја сам се у Слобу заљубио у Хагу, јер се тамо показао као херој. Он је херој и убили су га у Хагу. То тврдим.

Многи тако не мисле, например оптужују га за пад Републике Српске Крајине?

– Видим да су се сад повампирили неки с изјавама да је Милошевић крив за Крајину, што је глупост. Никакве договоре с Туђманом није правио. Став о Милошевићу је лична ствар. Мени је важно шта ће да кажу грађани. Ми од њега не правимо свеца, јер он то није сигурно. Споменик желимо због грађана, па њега су ти грађани скоро акламацијом бирали. То је велика ствар.

Да ли сви Слобини најближи сарадници данас тако мисле?

– Већина његових најближих сарадника је побегло и нигде их нема, али за њих ме је најмање брига. Напиши то слободно.

Кажете да сте Слобу заволели тек у Хагу, а шта је било овде?

– Овде смо имали један пре свега коректан однос захваљујући томе што смо гурали неке значајне пројекте за Србију. Он је у то ушао још 1991. године, још кад смо форсирали причу брзе пруге Србије. Правили смо први уговор с Французима тада, али онда се издешавало све што се издешавало и у тим условима није могло да се ради. Није било кредита, земља у изолацији, једноставно, није се дало. Тад сам ја видео да је добар човек.

РЕЖИМСКИ МЕДИЈИ ОПТУЖУЈУ ОПОЗИЦИЈУ да она издаје Косово, а не Вучић и Дачић

Да ли за вашу иницијативу зна и супруга Слободана Милошевића Мира Марковић и шта она каже?

– Мира апсолутно подржава нашу иницијативу. Чуо сам се с њом и понављам, апсолутно подржава тај наш предлог.