Прочитај ми чланак

ДАНИЈЕЛ ИГРЕЦ: Никакве „поделе“ и „разграничења“ већ суштинска аутономија!

0

Ових дана јавност у Србији бомбардована је изјавама државних званичника у којима се помињу „подела“, „разграничење“ и „размена територија“ као, како нам кажу, „најреалнији“ модели за „коначно решење“ питања Косова.

Аутор: Данијел Игрец, члан ГО Српског сабора Заветници

У покушајима индоктринације и припреме народа на оно што, судећи према дефетизму који у својим наступима шире државни представници, све више личи на капитулацију, властима се данас придружио и „отац Бриселског споразума“, аустријски дипломата Волфганг Петрич, који се заузео за поделу Косова, назвавши цепање српске државне територије „козметичком променом граница“.

Док наши врли политичари живе у опасној заблуди да је дошао „историјски тренутак за трајно решавање косовског питања“ и то ни мање ни више него управо задирањем у државни суверенитет Србије у Приштини грчевито бране „неповредивост територије и граница Републике Косово“, позивајући се на супремацију „Устава Косова“ над свим договорима и преговорима са Београдом.

А шта је са Уставом Републике Србије? Где је у изјавама српских званичника позивање на документ са највишим ауторитетом на читавој државној територији, па тако и на територији Косова и Метохије као саставног дела Србије? Откада су то личне политичке преференције, антидржавни политички договори и преговори у Бриселу и противзаконити акти сепаратистичких власти у Приштини изнад врховног правног документа сваке државе као што је то њен Устав?

Кажу нам како је позивање на Устав „враћање на изгубљене прилике и робовање прошлости“.

А где су наши представници да им узврате да је позивање на Устав одраз озбиљности и одговорности државне политике, потврда поштовања међународног права и принципа легитимности? Где су да им поруче да је једна држава онолико држава колико је спремна и одлучна да се бори за примену онога што је народном вољом дефинисано у њеном, како је то Кант волео да именује, „основном закону“? Где су да им кажу да Србији нико не може да забрани да своје виђење статуса Косова и Метохије базира на свом Уставу, на документу са највећим правним и политичким легитимитетом у држави, који је потврдила огромна већина њених грађана?

Нема их то да им кажу јер су превише заузети форсирањем некаквих подела и разграничења о којима нема ни трага ни гласа у Уставу.

Устав Србије је по питању Косова и Метохије потпуно јасан – суштинска аутономија јер само она гарантује тај толико жељени „компромис“. Компромис који ће у духу модерних тековина демократије Албанцима признати најшира могућа национална и политичка права, али у оквирима међународно признатих граница Србије. Без њихових промена и без нарушавања територијалног интегритета и националног достојанства.

Американци нас позивају да је време да у погледу Косова будемо спремни на „креативна решења“. Концепт суштинске аутономије пружа толико могућности креативних решења, а сва она могу и морају да пођу од основног државног и националног интереса – афирмације Резолуције 1244 и у њој предвиђеног државног суверенитета Србије на КиМ. Наше је само да им понудимо та креативна решења, а они нека одлуче прихватају ли или не. Али капитулацију и цепање језгра српске територије нека не очекују, јер је добити неће.

Других опција нема!