Прочитај ми чланак

БОШКО: Савез за Србију је опозиција власти али не и држави

0

Циљ Савеза за Србију никако није да се сруши Вучић да би дошао неки нови Вучић. Да је тако, Двери у том не би учествовале, јер ми јесмо опозиција власти, али нисмо држави. Циљ Савеза је да се сруши једна лоша политика и да се кроз конкретне мере примени 30 тачака око којих смо се сложили и створе нормални услови за живот у Србији, каже у разговору за Данас Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери, и потврђује да је тачно да је критиковао Ђиласа, али да он својевремено није прихватио да буде као Горан Весић, Небојша Крстић…

* Колико такав хетерогени савез, са идеолошки непомирљивим разликама може да успе?

– Код оваквог питања не могу да се не запитам како нико не пита шта у тренутној Влади окупља и Ану Брнабић и Поповића и Вулина и како та хетерогеност ником није чудна? По мени, питање остваривања слободе говора, слободних избора, заустављање депопулације Србије и заустављање даљег сиромашења није питање идеологије већ питање опстанка земље и зато овај савез мора да успе.

* Те разлике показале су се веће пре оснивања као камен спотицања када су Двери одлучиле да не подрже захтев скупштинске опозиције за смену Вјерице Радете.

– Не бих се сложио да је то био било какав камен спотицања. Савез се окупио око прецизно дефинисаних 30 тачака, али сви задржавамо аутономију у деловању и то је израз одговорности јер прво, не лажемо бираче да разлика нема и друго, не стављамо ствари под тепих али остављамо сујете по страни. Што се тиче ове иницијативе, већ сам рекао да се о њој нисмо изјашњавали јер је тај твит једно одвлачење пажње са важних тема.

* Иако Савез још није потписан, медији пишу да се добар део чланова ДС противи сарадњи са Дверима, а чак се спомиње и иницијатива за смену Зорана Лутовца.

– Колико знам он је изабран за председника ДС управо са платформом оснивања Савеза.

* И ви сте уласком у Савез са Ђиласом и демократама ризиковали раскол у Дверима. Хоће ли до њега и доћи, с обзиром на то да се тридесетак чланова ГО изјаснило против Савеза?

– Неуласком бисмо ризиковали да пустимо Вучића да ради шта хоће и да издаје Косово без иког довољно јаког да се томе супротстави, па је питање јесу ли нам битније Двери или Србија. Раскола срећом нема и ја сам поносан на демократску процедуру која је у Дверима спроведена приликом доношења ове одлуке. На нашем сајту можете видети бројне текстове оних чланова Председништва који су били против, али који су нагласили да имају поверења у већину и да ће поштовати одлуку.

* Медији блиски Александру Вучићу, због разлика које постоје, ваш Савез називају купус коалицијом и наводе да ћете ви и Ђилас бити заједно до последњег евра.

– Исти ти медији су 1999. године, када је Вучић био министар информисања, називали патријарха Павла издајником. Толико о њиховој кредибилности.

* Спочитавају вам да сте у време кампање за београдске изборе жестоко критиковали Ђиласа и подсећају на вашу предизборну паролу да ови оду, а да се они не врате.

– Занимљиво је да је већина оних због којих смо критиковали ту бившу власт сада у СНС-у. Ту су и Горан Весић, и Синиша Мали, и Јелена Триван, и Небојша Крстић, и многи други, и нисам променио мишљење о свему лошем што су радили тада и што раде сада када су опет на власти само у другим дресовима. Тачно је да сам раније критиковао и Драгана Ђиласа, са којим сам сад у Савезу. Али је исто тако тачно да су њега и ДС бирачи казнили за тадашњу политику и да је он имао понуде да буде исти као и Горан Весић и приђе СНС, али није на то пристао. Програм око ког смо се договорили и начин одлучивања у ком имамо право вета су нам гаранција да са њим и са свим другима у Савезу можемо сарађивати. А Драган Ђилас је још у време те власти доказао да се разликује, макар у економским погледима, од ДС, јер је задржао ПКБ у власништву града Београда и није дозволио приватизацију овог стратешког привредног ресурса Србије који СНС сада жели да прода, што јасно говори да имамо исто схватање економског патриотизма.

* Власт не бира квалификације на рачун лидера Савеза, да ли то из страха или из оправданих разлога? Да ли ћете ви потражити сатисфакцију на суду?

– Припремамо неколико тужби увреда и лажи, нарочито с обзиром да смо из Министарства државне управе добили потврду да у деловању Двери нема ништа фашистичко и сматрамо великом увредом када власт то потенцира. Истина је да су очигледно у паници јер одавно није запамћено овакво медијско сатанизовање, напади и етикетирање опозиције. Неким нашим члановима ГО су на улазним вратима осванули плакати са нашим сликама и погрдним натписом, пред трибину у Шапцу су нас дочекали СНС батинаши, итд. Све то је већ озбиљно угрожавање безбедности и не смемо да ћутимо на тако нешто јер се поставља питање шта је следеће.

* Једна од тачака програма вашег савеза је и Косово. Има ли истине у тврдњи председника да се ваши ставови по питању Косова не разликују од ставова Соње Бисерко и Наташе Кандић?

– Председник Србије је спин мајстор достојан неке Орвелове књиге. То што сам ја против поделе Космета не значи да имам исти став као поменуте, већ да не желим да Срби и српска културна баштина јужно од Ибра остану изван Србије и да им буде угрожена безбедност. А то што председник изгледа управо о томе преговара за ратним злочинцем Хашимом Тачијем то се зове издаја националних интереса, тако да дефинитивно имам различит став од Вучићевог и он се заснива на поштовању Устава и Резолуције 1244.

* Ви често тврдите да је председник Србије све нервознији јер се ближи тренутак предаје Косова. На основу чега то закључујете и да ли је део те нервозе и најновија љутња на поједине црквене представнике?

– Закључујем на основу његових поступака и реторике. Он припрема терен и опипава пулс, па мало тврди како у преговорима водимо, мало како ће бити добро ако добијемо и метар Косова, онда каже да ће о свему одлучивати народ, а после да ће он бити одговоран. И чим се неко побуни против ових тирада попут оца Саве Јањића, одмах постаје државни непријатељ број један. Све то ми говори да је тачно да је приликом доласка на власт неком обећао да ће признати независно Косово и да сада то мора да испуни, али да се још увек плаши реакције народа.

* Ваше опозиционе колеге и ви већ неколико пута држите скупове у Шапцу, који је једна од малобројних опозиционих општина у Србији. Када ћете кренути у средине где нисте баш омиљени?

– Ево у среду смо имали трибину и у Ужицу и видели сте са чим смо били суочени. Прво су нам дан пред трибину отказали салу, а када смо се обратили медијима, онда су је ретроактивно одобрили и рекли да смо све измислили. То је једно потпуно вређање интелигенције. Без обзира на то, ми ћемо држати скупове где год то буде могуће и нисмо се уплашили притисака нити разговора са неистомишљеницима.

* Зашто је био потребан инцидент у Шапцу са вашим обезбеђењем и да ли је стварно нека жена нападнута?

– На трибину у Шабац сам дошао са својим присталицама. Обезбеђење немам и нисам га имао ни тај дан. Док сам ја улазио нисам приметио тако нешто, а с обзиром на све недоследности приче о нападу на ту жену и с обзиром на чињеницу да она није из Шапца и да је чланица СНС оправдано сумњам да је све опет изрежирано. Једини инцидент који сам лично доживео је викање и насртање неколико присталица СНС на мене и сараднице које су дошле са мном док смо улазили.

* Како коментаришете одлуку ДСС да сада изађе из коалиције са СНС и да ли је тај излазак био услов за прикључење Савезу?

– Колико имам информације од колега из ДСС, излазак из коалиција су планирали још раније и везан је за однос СНС према Космету. Што се тиче Савеза, то је свакако позитиван сигнал за све нас и ДСС је добродошао у Савез.

Следећи корак измене изборног закона

* Да ли сте у Савезу разговарали о бојкоту избора, уколико овакви изборни услови остану, и на који начин уопште можете да изборите измене изборних закона?

– Разговарали смо о свим опцијама. За почетак морамо да се изборимо за поштовање постојећих изборних закона, да на евентуалним изборима имамо добро обучене контролоре и покривена сва изборна места, да ослободимо медије и за глас опозиције, да ослободимо грађане од страха итд. Измене изборног закона су тек следећи корак.