Прочитај ми чланак

УСТОЛИЧЕЊЕ ВЛАДИКЕ: Григорије се из Херцеговине сели у Немачку

0

Новог владику хиротонисаће у Цркви Светог Саве у Диселдорфу епископ шабачки Лаврентије

УСТОЛИЧЕЊЕ новоизабраног владике франкфуртског и све Немачке Григорија (Дурића) биће одржано 16. септембра у Цркви Светог Саве у Диселдорфу. Недељу дана касније у трон захумско-херцеговачких епископа у Требињу биће уведен и јеромонах Димитрије Рађеновић, досадашњи игуман херцеговачког манастира Дужи.

Овим церемонијама биће заокружен процес примопредаје дужности и преузимања епархија од стране новоизабраних владика. Свети архијерејски сабор СПЦ на својој мајској седници изабрао је чак петорицу нових владика, а двојици архијереја доделио је нове дужности. Већина њих је хиротонисана је и већ упућена на нова задужења.

Најкрупнија промена у епископату сигурно је слање владике Григорија из Херцеговине у Немачку. Он још увек обавља дужност надлежног архијереја у Херцеговини, а наредних дана дефинитивно ће се преселити на ново место службовања.

– Новог епископа захумско-херцеговачког Димитрија хиротонисаће патријарх Иринеј на Светој литургији која ће бити одржана у Храму Светог преображења у Требињу – наводе у СПЦ. – Владику Григорија у трон епископа франкфуртског и све Немачке увешће владика шабачки Лаврентије.

Међу првим задацима владике Григорија у Немачкој биће увођење реда у финансијама и унапређења функционисања локалних цркава и манастира. Ова епархија већ годинама оптерећена је финансијским проблемима, који датирају још из деведесетих и двехиљадитих година. Цркву у Немачкој у последње време потресло је неколико скандала у вези са неажурним вођењем књиговодства, злоупотреба у парохијама, као и богаћењем појединих свештеника.

СИНОД О ФИЛАРЕТУ И АТАНАСИЈУ

СУКОБ бившег и актуелног владике милешевског, Филарета и Атанасија, који је кулминирао њиховим физичким обрачуном пре месец дана у манастиру Дубница, свој епилог могао би да добије на седници Светог синода која ће бити одржана крајем августа у Београду.  Двојица владика добили су налог из Београда да писмено доставе своје виђење инцидента. Синод ће размотрити њихове извештаје и целокупно стање у Епархији милешевској о донети одлуку о њиховој евентуалној одговорности.