Прочитај ми чланак

БРАВО ЗА ВЛАСТ: Продали налазиште на коме је канадска фирма пронашла руду…

0

Баљевац – Канадска компанија “Ерин вентурес”, из Ванкувера, како сазнају “Новости”, пронашла је у рејону Пискања, недалеко од напуштених рудника угља код Баљевца на Ибру (у општини Рашка), резерве руде бора, чија је бруто вредност већа од две милијарде долара.

Према прелиминарној студији изводљивости, овај рудник би могао да буде у функцији 21 годину. У том периоду, одавде би могло да се добије 11 милиона тона бора, који се користи у свемирској технологији и индустрији за производњу мобилних телефона.

Ова мала канадска компанија је ушла у програм бушења на овом локалитету након што је мултинационална компанија “Рио Тинто”, највећа рударска корпорација у свету, одустала од концесије на том подручју.

Иначе, управо “Рио Тинто”, уз турску државну компанију “Ети Маден”, контролоше чак 80 одсто светске производње бора. Откриће канадског “Ерина” је таквог квалитета да су многобројне светске компаније сада заинтересоване за стратешко партнерство са њима.

Највећи део резерви бора, чак 75 одсто, налази се управо у Турској. Међутим, откриће канадског “Ерина” сада ставља Србију у ред земаља са огромним резервама тог материјала. Чак се процењује да је лежиште у Пискањи много квалитетније од оних која су до сада пронађена у свету.

Према непотврђеним подацима, једна од највећих светских компанија договорила се са “Ерином” о почетним улагањима од 20 милиона долара, како би се унапредио пројекат “Пискања”.

Према начелном договору, у наредне две године та фирма, чије се име, због конкуренције, држи у тајности, требало би да финансира даља истраживања у околини Баљевца на Ибру, како би се потврдило да ли је то лежиште, како се претпоставља, треће по величини и богатству у свету.

Зашто се Рио Тинто повукао

По концесионом уговору из 2006. године, “Рио Тинто” је у геолошка истраживања код Баљевца на Ибру и израду физибилити студије требало да инвестира више од 10 милиона евра, да би после тога почеле припреме за отварање рудника и рафинерије за прераду борне киселине у праху. У тај посао требало је да буде уложено до 130 милиона евра, а радни ангажман би добило око 700 радника. Међутим, они су од тог посла одустали, након чега је истражна права преузео канадски “Ерин”.