Прочитај ми чланак

СЕЛО И ПОЉОПРИВРЕДА: Ако пропадне село – пропашће и Србија!

0

Душа Србије је - у селу! Градови селима деценијама одузимају срце и душу и тотално их упропашћују. Млади због ризичне и неорганизоване производње беже у град – а села се гасе. А кад пропадне село, многи кажу – пропашће и Србија. Може ли се то некако спречити. Може, ако већ није касно.

Да ли је село човеку одбрана од економске и здравствене кризе са којима се суочава кроз живот?  Многи кажу да јесте. Па зато, ако немате обавезе у граду, ако сте незапослени, ако сте изгубили посао, ако сте пензионер – а на селу имате завичајну кућу, викендицу, викенд плац, не оклевајте, одмах започните неку производњу у циљу задовољења сопствених потреба за храном, а зашто да не и – да вишкове изнесете на тржиште.

Поред овог материјалног сегмента, село и пољопривреда су  добри за нервозног и фрустрираног становника града јер га   ослобађа напетости, стреса, бенседина и ствара психолошку равнотежу неопходну за темељно ментално оздрављење личности. 

Човек који се врати на село и почне да производи за себе, нема надређеног шефа, не мора да путује на посао, не мора да се гужва по градском превозу, добија смиреност који му градски живот никада не може донети. Он може да планира своје време самостално, одређује колико ће радити, па тако постаје независан од тоталитарног режима и није подложан манипулацијама актуелних политичара

А за овакво гледиште, ево и једног примера. Љубинка Петровић имала је сталан посао у Београду, али га је напустила и одлучила да оживи родитељско имање у селу Доње Точане крај Куршумлије. Почела је да обрађује њихова два хектара ораница, узела у закуп имање суседа, бацила се на узгајање стрних жита, оживљавања воћњака, узгој животиња… Гаји пилиће, ћурке, свиње, телад и посебно се поноси што се њених петоро унучади здраво хране.

„Србин.инфо“ зато уводи подрубрику „Село и пољопривреда“ у којој ће објављивати одабране  стручне видео савете и репортаже из телевизијске емисије „Моје село“. Такође, са портала mojeselo.info преносићемо и занимљиве текстове из области села и пољопривреде, а све у циљу да млади остану да живе и раде у руралним српским крајевима.

Овом приликом, погледајте које сорте пилића и кока су добре за узгој на окућници, као и како се гаји краставац у пластенику.