Прочитај ми чланак

НЕМАЊИЋИ НИСУ ТИКВА БЕЗ КОРЕНА: Ратоборни цар злоћа

0

Српски цар Бодин је син краља Михајла и унук Неде, сестричине Самуилове и жене српског краља Доброслава (Војислава), за кога кажу да је дао дозволу да се Шиптари населе 1043 године у епирској области Рабан. Право питање гласи, како је он могао некоме дати право насељавања на територији која је тада припадала Роуму (Ромеји)? Исти Доброслав, однео је сјајну војничку победу над десетоструко бројнијим Ромејима на Румији (1042 г.). Његови унуци су браћа од стричева, Бодин и Бранислав деда оца Немањиног Драгиње (Драгихне) кога је Бодин на превару убио.

Из овог дела родослова види се да Немањићи нису „тиква без корена“, већ да су имали потпуно законито наследно владарско право од старине. Вероватно, да Немањићи не помињу свој род због срамоте коју су нанели злочини Бодина, јер се власт се код Срба од искона стицала искључиво на основу права предака. О том праву наслеђивања говоре Св. Сава, његов брат Ст. Првовенчани и Доментијан, а због тог права је бахати и вероломни цар Бодин, који је био под утицајем своје жене норманке Јаквите, на превару убио браћу од стрица Бранислава, Градислава и његовог сина Берињу. Такође, у сукобу је страдао и Предихна син Бранислава.

Вероломни Бодин, направио је и једну неопростиву политичку грешку која је ослабила моћ племства, те допринела паду србске средњевековне државе. Уместо, да у своје наследнике уброји неког од своја четири полубрата или осморице браће од стрица, он је за жупане прогласио дворјане Марка и Вукана!? Бодин је у Рашкој поставио нелегитимне клетвенике Марка и Вукана, а у Босни такође нелегитимног Стефана Јаблановића чији су потомци Котроманићи. Они су морали положити заклетву, да ће бити привржени Бодину и његовим наследницима, а ова одлука оставиће незапамћене последице по ту породицу, као и бројна српска племена која су се налазила на прагу уједињења.

Ана Комнина, царска ћерка и изврсни историчар, за свог рођака Бодина каже да је врло ратоборан и пун злоће. Она је пети пас у родослову Самуиловог братанца Владислава. Исто тако, Немања је пети пас од Самуилове сестричине Неде удате за краља Доброслава, што значи да је Бодин унук краља Доброслава, као и Бранислав деда Немањин. Брат Ане Комнене, цар Јован Други отац Манојла Комнена исти је пас с Немањом, по заједничком претку од Арона брата Самуиловог и његове сестре од које је Неда. О Деси, некаквом унуку Бодиновом, нема релевантних података да је био син Ђорђа, јер се овај никада није ни женио. Постоји само Деса брат Јелене, жене Беле II угарског краља и ћерке Уроша I, од нелегитимне династије Вукановић-Марковић.

Да би се разумели ови родослови, треба знати да је цариградски двор био у тесним родбинским везама с (пре) Немањићима и другим српским династијама. Например, Комнени су имали дуплу везу родослова са Самуиловићима. Тако је и Анастасија родом из Битиније а зовом Стана, коју су Јелини звали Теофана, била удата за Романа II сина Константина Порфирогенита кога је отровала, као и узурпатора двора Нићифора II. Стана је мајка цара Василија Другог „Србоубице“ (кога зову „Бугароубица“) и Ане, касније кнегиње кијевске удате за кнеза Владимира (972-1015).

Још од 831 г. Сицилија је била у поседу Арабљана који су довели Шиптаре на Апенине. Они су 841 г. заузели Бари избивши на Јадранско море, где је најважнија лука за одбрану Јадрана од Арабљана био Драч. Руси су још 961 г. за рачун Ромеје вратили Крит од Арабљана после 123 године, у опсади која је трајала 12 година, а пошли су бродовима из луке Драч. Алексије I Комнен, велики војсковођа и цар је 1081 г. бранио Драч од Нормана. У своју војску из М. Азије, 1071 г. унајмио је приличан број Турака, a од рођака Бодина је такође добио обећање за учествовање у одбрани Драча. Кад је дошло до одсудне битке, Бодин је заједно с Турцима остао је по страни. Ко је утицао на његову одлуку?

Жена Бодинова Јаквита била је норманског рода из Барија. Када се оженио, Бодин је прво из власти истиснуо сва четири брата по оцу, као и осморицу синова стрица Радослава Другог и за жупане поставио дворјане!? Јаквита је лично отровала Владимира Трећег синовца Бодиновог, а после смрти Бодина његов син Ђорђе наставља с братоубиствима. У сукобу с Грубешом (сином Бранислава), убија га 1128 г. код Бара. Ђорђе ослепљује Михајла Четвртог сина Владимира Трећег кога је отровала Јаквита, а заробљава и ослепљује Драгила сина Бранислава. Напокон, тај велики братоубица заробљен је на Ободу, окован и спроведен у Цариград 1131 године одакле се никада није вратио.

Потпуно самовољне и незаконите одлуке цара Бодина, изазвале су сукоб владарских продица Србије (Рашка и Босна) а касније су имале погубан утицај на распад српске државе, јер је војничку обавезу одбране имало племство које је давало владаре по исконском наследном праву. Самовоља Бодина је изазвала нетрпељивост и сукобе племства у Србији и Босни, а ратни сукоб Котроманића и Хребељановића око територија, против легитимних Војиновића-Алтомановића знатно је ослабио војну моћ средњевековне Србије.

1 Kраљ Михаило подигао је цркву св. Срђа и Вакха на левој обали Бојане, где је и сахрањен као и Бодин, такође краљ Градихна син Бранислава и Драгиња отац Немањин. Јелена Анжујска је обновила ову цркву која је била православна до 1423 г. Црква данас не постоји, јер је Бојана променила ток који је био уз зидине цркве, а овај храм не треба мешати с црквом истога имена у селу Поди код Херцег Новог (И. Јастребов, „О православним српским старим и новим црквама“).

Цар Исак 1 (1057-9) био је ожењен Катарином ћерком Владислава Првог а сином Арона брата Самуиловог. Његов синовац цар Алексије Први (1081-1118) Ирином праунуком истог Владислава.
Бари су тада држали Нормани који су га преотели од Арапа. Аргир, један од њихових чиновника, удао је ћерку Јаквиту за Мијхајловог сина Бодина.