Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Мирослав Илић у Загребу певао пред усташким грбом!

0

Док је с једне стране Бајага у Карловцу забрањен, с друге стране се у загребачкој Светој Клари слави уз Мирослава Илића и уз грб с првим белим пољем - званичним грбом усташке државе НДХ. Илић је с мештанима рубног загребачког насеља славио Клариње, но није био део службеног програма прославе већ споредне феште коју су организирале приватне особе.

Ни тај концерт није прошао без побуне локалних ХДЗ-оваца и ХЧСП-оваца који су позивали на бојкот прославе, а чини се да су у томе имали успеха јер на концерту није владала нека гужва.

„Извршни одбор Темељног огранка ХДЗ-а Света Клара шокиран је, згрожен и огорчен чињеницом да управа Спортског центра „Полет“ организује концерт србијанског певача Мирослава Илића, познатог по величању четника и „ђенерала“ Драже Михаиловића, током Дана Свете Кларе (10-12. коловоза) – које традиционално прослављамо у поводу благдана Свете Кларе Асишке, небеске заштитнице нашега вољеног насеља“, поручили су ХДЗ-овци.

„Кућни одгој, недостатак домољубља, „анемичност“ за друге саграђане, који цијене, његују и чувају своје традиционалне вриједности, није спријечио организаторе, који „вјеродостојно“ вођени само својим уским, особним интересом и зарадом то организирају.

ХЧСП свјестан одговорности и којекаквих притисака, којима је изложен, поводом овог наметнутог и непотребног догађања, унапријед се ограђује од могућих изгреда и последица које би могле произаћи из свега тога. Света Клара, у срцу Загреба, не треба такву врста музике, нарочито након величанствене прославе Дана побједе, Домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља“, били су још оштрији ХЧСП-овци.

Мирослав је запевао, а апстрактне снимке на којима српски фолкер пева своје највеће хитове испред заставе с првим белим пољем већ су стигле до Србије.

„Српски суд рехабилитује усташе, Мирослав Илић пева под грбом НДХ. Шта је следеће? Томпсон у Гучи? Ђујићев сокак у Загребу?“, питају се у Србији.