Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОПЕТ СЛАГАО – ауто-пут још није завршен

0

У априлу 2014. Александар Вучић је као мандатар за састав нове Владе посланицима представио свој први екпозе и план рада за наредне четири године. Обећао је доста тога, између осталог и да ће у том периоду бити завршен аутопут Београд – Бољаре, подсећа Истиномер

Данас, четири године и неколико месеци касније (у које су стали два недовршена премијерска мандата и годину дана председниковања), добар део пута од Београда до Чачка није завршен, а на деоници од Прељине ка Бољарима радови нису ни почели.

Дакле, пут од Београда до Бољара или Коридор 11 представља везу између Београда и Црне Горе, а тренутно су завршене тек две деонице, од којих је само једна у функцији. Реч је о деоници Љиг-Прељина, дужине 40,3 километара, коју је на јесен 2016. свечано отворио тада председник Владе Александар Вучић. Ова деоница је пуштена у рад уз кашњење од неколико месеци и препуцавање са извођачима радова о томе чија је кривица што деоница није готова на време.

“Уверавам грађане да ћемо аутопут Београд-Бољаре завршити за четири године и тиме остварити вишедеценијски сан наших грађана.“

Друга завршена деоница је од Уба до Лајковца, чувена деоница која “води из њиве у њиву”, како то ресорна министарка Зорана Михајловић воли да каже. Када је прошле године постављено питање због чега се касни са завршетком радова на Коридору 11 од Обреновца до Прељине, министарка Михајловић је окривила свог претходника Милутина Мркоњића, наводећи да ће део ове деонице морати да се ради поново, због бројних оштећења и коришћења глине у изградњи. Министарство је поднело и кривичне пријаве против неколико особа на челу са Мркоњићем. Ипак, није објашњено како је тај пропуст уочен тек крајем 2017, будући да је пут завршен неколико година раније, као и зашто нису завршени радови на осталим деоницама.

Подсећамо, надлежни, укључујући и Вучића и Михајловић, више пута су обећавали да ће аутопут до Чачка бити готов до марта 2017. (овде, овде и овде) затим су померили рок на крај 2017, да би, према најновијим најавама, све требало да буде завршено до краја 2018. 

Према подацима које смо добили од ЈП “Путеви Србије”, на деоницама Обреновац – Уб (26,2 км) и Лајковац – Љиг (24 км) завршено је више од 85 одсто радова. Део Коридора 11 од Сурчина до Обреновца у дужини од 17,5 километара требало би да буде завршен у јануару 2020. године, наводе у овом јавном предузећу.

За испуњење Вучићевог обећања неопходно је изградити (или за почетак кренути са радовима) на захтевним деоницама Прељина-Пожега и Пожега-Бољаре, у дужини од 107 километара.

За прву деоницу Прељина – Пожега потписан је комерцијални уговор, али не и уговор о финансирању. Уговор је у новембру 2017. године потписала министарка Зорана Михајловић са потпредседником кинеске компаније „China Communications Construction Company Ltd“, на Самиту Кине и 16 земаља Централне и Источне Европре у Будимпешти. Михајловић је тада најавила да би већ у мају 2018. могли да видимо раднике на градилишту. Међутим, то се показало као још једно неиспуњено обећање, а недавно је најављено да би уговор о финансирању требало да буде потписан у септембру.

Када је реч о деоници Пожега – Бољаре, за њу је потписан само Меморандум о разумевању о сарадњи са кинеском компанијом, и то за израду пројектне документације. Приликом потписивања овог меморандума у марту ове године, министарка је најавила да би 2019. могло да се почне са радовима на деоници Прељина – Пожега и да је нови рок за ту деоницу две године.

Из Минстарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре нису одговорили на питања Истиномера када ће радови почети, док су из Коридора Србије кратко поручили да питања нису у њиховој надлежности.

Дакле, од обећања да ћемо ове године имати завршен цео аутопут од Београда до Бољара, што значи готово 230 километара, у функцији имамо само једну деоницу од 40 километара. Остатак од Обреновца до Прељине се ради, иако су и ту рокови више пута пробијени, док је наставак од Чачка ка Бољарима још увек “у најави” – имамо само један потписан комерцијални уговор, без уговора о финансирању и један меморандум о сарадњи и ниједан започет грађевински поступак. У међувремену је Вучић још једном изабран за премијера, да би затим својевољно изабрао председничку функцију. У сваком случају аутопут није изграђен, због чега председник за обећање које је дао као премијер добија оцену “неиспуњено”.

“Суштина нашег проблема је што не можемо више ништа да градимо узимајући кредите, а све због висине јавног дуга и катастрофалне неодговорности наших власти из 2008. године”, пожалио се тада Вучић, уједно најављујући највеће помаке баш у овој области, саобраћаја и инфраструктурних пројеката.

Чињеница је да је данас јавни дуг смањен. (иако је Вучић у више наврата износио погрешне податке о томе колики је јавни дуг заиста био када је он преузео функцију премијера, о чему смо писали овде, овде и овде) Међутим, ни то му је није помогло да ово обећање испуни.