Прочитај ми чланак

ВЕЋ ЗАРАЖЕНО: Русија привремено забранила увоз бресака и кајсија из Србије

0

Руска служба за фитосанитарни надзор „Россельхознадзор” увела је од 15. августа привремену забрану увоза бресака и кајсија из Србије због тога што је достављено воће било заражено.

„Россельхознадзор” је саопштио да је на територију Русије из Србије достављено 27 партија коштуњавог воћа (кајсија и бресака), заражених опасном болешћу монилијом (трулеж плодова). Идентификована су, како се наводи и три случаја ове заразе у коштуњавом воћу увезеном из Македоније,

Јулија Швабаускене, заменик руководиоца Россељхознадзора о овоме је разговарала са шефовима ресора за заштиту биља при Министарствима пољопривреде Србије и Македоније. Српска страна обећала је да ће увести максимално оштре мере у осигуравању фитосанитарне безбедности производа који се извозе у Русију.

Како је Швабаускене навела, воће увезено из Србије и Македоније праћено је одговарајућим званичним сертификатима о исправности. „Россельхознадзор”од обе стране очекује спровођење истраге, пренели су руски медији.

Руска служба за фитонадзор држи се строгих критеријума, па је тако у јулу забрањен увоз шампињона из Белорусије, а у јуну свих врста животиња из Јерменије.