Прочитај ми чланак

САВА ЈАЊИЋ: Са тугом гледамо како власт убеђује народ да преда КиМ

0

Сви видимо и са тугом гледамо колико београдске власти улажу напора да убеде српски народ да треба да преда највећи део КиМ ради наводног добра Србије. Исти они који су нас у својим млађим годинама запенушаним говорима подстицали на рат 1999, који су пораз проглашавали за победу, који су се после клели у Резолуцију 1244, па је сада куде, који су звали издајницима оне који разговарају са косовским Албанцима, а сада са њима испијају шампањце и тргују српском земљом и српским животима. Шта рећи и шта помислити о моралном интегритету људи који мењају своје ставове као капуте, прокоментарисао је на својој фејсбук страници игуман манастира Високи Дечани о. Сава Јањић.

„Обећавају нам заштиту манастира, иако до сада (проверено) никада о томе нису причали у Бриселу, (на чуђење међународних представника), гарантују заштиту већине српског народа на КиМ која по њима треба да остане ‘с погрешне стране границе’ а ни сами не скривају да их заправо интересује само једно парче севера Косова, ако и њега не изгубе као и све остало“, казао је игуман и додао:

„Показују карте које не означавају број Срба, већ територије општина, јер тобоже Срби јужно од Ибра као да не постоје – за њих су то тачкице. За њих се српски народ мери у цифрама и метрима, а не људским животима“.

Ништа им није свето ни честито, осим жеље за влашћу

Напомиње да од када су техничке преговоре претворили у преговоре о статусу, повратак Срба на КиМ се смањио, многи размишљају о продаји земље, људи су још више збуњени, а „са оваквом губитничком реториком бићемо срећни да се сви не иселе, што би им можда и олакшало посао да издају оправдају ситуацијом на терену“.

„На Еванђељу су се клели да ће се трудити за цело КиМ у Србији, а сада издајницима и агентима проглашавају оне који их на то подсећају.

У паници праве спискове државних непријатеља и позивају на линч неистомишљеника, а сами подривају достојанство државе коју су добили са поверењем народа, а коме годинама заузврат продају маглу. Покушавају да прикажу да је Црква наводно подељена, а не смеју да јавно објаве јединствено усвојено саопштење свих архијереја о Косову и Метохији у мају месецу. Ништа им није ни свето ни честито осим жеље за влашћу“, истакао је о. Сава и нагласио:

„Како да им народ верује, а да себе још више не понизи, после толиких година обмањивања? Остаје да видимо. Уколико добију подршку за оно што су намерили да ураде, очигледно, ово што имамо на Косову и Метохији нисмо ни заслужили и припашће неком другом народу, који ће можда имати више бриге да сачува као своје оно што му се поклони на тањиру.

На народу је да каже своје, као што је то чинио у одсудним тренуцима наше историје. Црква је већ више пута рекла да се Косово и Метохија не оставља, и остаје уз свој народ, колико нас год било и остало“.

Данас је Марко Ђурић изјавио да су „мањински представници Цркве“ наводно у фронту против председника Вучића. Нити је реч о „мањинским представницима“ нити је реч о фронту против једног човека, него о једногласном ставу Цркве против поделе Србије (под називом разграничења) коју заговара режим и која води у историјску трагедију нашег народа и државе. Ово су пророчке речи саопштења Сабора СПЦ из маја 2018.

Ако ништа друго остаће у историјским књигама као упозорење Цркве дато на време и јавно!