Прочитај ми чланак

ПРИЈАТАН ВИКЕНД СРБИЈО Бензин поскупео 2 динара, а ТНГ чак 3!

0

Иако је нафта појефтинила на светским берзама, то се очигледно не одражава на нашу Србију

Иако је сирова нафта на светским берзама појефтинила за неколико долара по барелу у последњих месец дана а динар се и даље добро држи, цене горива на нашим пумпама, уместо да иду наниже, порасле су за неколико процената.

Тако је у петак, у односу на пре месец дана, цена бензина од 95 октана била већа за 1,2 до 2 динара по литру (у зависности не само од компаније већ и од пумпе до пумпе), па се тако у петак литар овог горива продавао између 154,2 до 154,9 динара по литру на пумпама у Београду док је на појединим бензинским станицама дуж ауто-пута био и скупљи.

Цена евродизела је нешто мање узлетела. У просеку за 1 до 1,5 динара, па је тако ово гориво у петак продавано по цени од 163,4 до 163,9 динара по литру.

И адитивима обогаћена горива, или она са већим октанским вредностима, у петак су била за динар скупља у односу на почетак јула.

„Цене јесу нешто више“, каже Бора Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије – али то је резултат раста цена у периоду од пре месец и више дана.

Он тврди и да ће, када се укалкулишу тренутне ниже цене сирове нафте на светским берзама, доћи до пада цена и горива на нашим пумпама.

И возачи који за погон својих возила користе ауто-плин (ТНГ) последњих дана су „обрадовани“ новим, вишим ценовницима.Тако је литар ТНГ поскупео, на појединим пунионицама и за 3,5 динара, па се у петак продавао и за 78 динара.