Прочитај ми чланак

ДРАМА НА НЕБУ ЗБОГ КОНТРОЛОРА: За длаку избегнут судар авиона изнад Новог Београда

0

Део контролора летења СМАТСА, примљених у мандату Радојице Ровчанина, склоњен је са својих позиција, а њихов шеф Влатко Јовановић смењен је са функције због пропуста који су угрозили безбедност саобраћаја.

Последњи који се десио средином јула могао је да има последице и по живот стотинак путника, али и житеља Новог Београда. Због погрешно одређених координата и навођења посада авиона „Монтенегро ерлајнза“ и пилота једне приватне „цесне“ умало није дошло до судара на небу изнад највеће општине у Србији.

То је била кап која је прелила чашу, када је директор СМАТСА Предраг Јовановић одлучио да двадесетак контролора летења, од 37 примљених и школованих у ери бившег директора Радојице Ровчанина, због сумњиво стечених лиценци за овај посао склони са контролног торња и распореди на друга радна места. То је довело до мањка кадрова, због чега је старим контролорима, односно оним који имају лиценце пре 2015. године, одложено или прекинуто коришћење годишњих одмора.

Извор “Блица” из СМАТСА тврди да су сви ови проблеми последица неадекватне кадровске политике Ровчанина, који је од 2015. до 2017. године примио 37 контролора, од којих многи нису испуњавали прописане критеријуме за овај посао.

– Већина је примљена преко везе, али оно што је још горе, они су преко везе добили и лиценце. Незнање се у ваздухопловству скупо плаћа, што је могло да се деси средином јула на небу над Новим Београдом, када због погрешног навођења умало није дошло до несреће. Само присебношћу црногорског пилота избегнута је несрећа. Ово није једина њихова грешка јер их је од када су на торњу било више, али су оне биле искориговане. Ова последња је била сигнал за директора Јовановића да Ровчанинове контролоре мора да приземљи. Проценио је да цех за њихову нестручност треба да плате и они који су учествовали у овој лакрдији, па је пре неки дан сменио дугогодишњег извршног директора за аеродромску контролу Влатка Јовановића – објашњава наш саговорник.

Он додаје да је и ова смена оправдана јер је Јовановић покривао Ровчанинове кадровске експерименте.

– Ти експерименти су почели 2015. године, када је препорука за запослење контролора било познанство са Ровчанином, а не стручност. То је отишло толико далеко да су примана деца његових пријатеља, и то са сумњивим дипломама приватних средњих школа, па чак и неодговарајућим знањем енглеског језика. Већина није могла да савлада програм. Падали су на испитима, па је Ровчанин тражио од Влатка Јовановића да уместо строгих инструктора доведе друге. Нашао је оне који су под сумњивим околностима дали пролазне оцене и лиценцу за свих 37 Ровчанинових контролора. Све ово покушало је да се заташка због бруке, али су се стари контролори побунили јер су због Ровчанинових пропуста они остали без одмора. Ипак, због респекта према директору Предрагу Јовановићу, они су прихватили нове обавезе па је сада српско небо у сигурним рукама – каже наш извор.

Генерални директор СМАТСА Предраг Јовановић индиректно је потврдио сазнаја “Блица.

– У последњих неколико месеци дошло је до више промена на руководећим местима у СМАТСА. Морам да кажем да, иако су сви контролори летења који раде на оперативним пословима обучавани и лиценцирани у складу са европским прописима и стандардима, забележени су и случајеви непридржавања прописане процедуре. С обзиром на то да у ваздухопловству, па и у систему контроле летења, постоје вишеслојне безбедносне баријере, због тога није долазило до угрожавања безбедности. Такви поступци се анализирају и предузимају се мере с циљем да се такви догађаји не понављају – каже Јовановић.

Рекордан број прелета

Јовановић не негира да је дошло до редукције годишњих одмора, али то образлаже повећањем обима посла.

– СМАТСА је у јулу забележила два рекорда. Број прелета у току једног дана први пут је премашио три хиљаде авиона, док је у најоптерећенијем сату опслужен 221 авион. Из ових разлога, контролори летења и остало оперативно особље у сезони користе мањи део годишњег одмора, што је унапред испланирано. Треба да се зна да пружање квалитетних и безбедних услуга мени лично је преокупација током дугогодишње каријере у ваздухопловним властима и данас као првом човеку СМАТСА и као потпредседнику Привремене комисије „Еуроконтрол“, тела које спроводи генералну политику и надзире рад ове међународне организације – каже Јовановић.