Прочитај ми чланак

САУДИЈСКИ РЕЖИМ СПРОВЕО МАСАКР НАД ДЕЦОМ У ЈЕМЕНУ: „Били су војна мета” (МАПА)

0

Јуче је саудијски режим у ваздушним ударима на северни Јемен убио најмање 43 људи, а 60 их је рањено. Локалне власти се прибојавају већег броја мртвих. Међу мртвима је 29 деце млађе од 10 година, која су убијена када је пројектил погодио аутобус на путу у летњу школу.

Још није познато колико је људи било у аутобусу и колико се цивила налазило у близини места напада, који је спроведен у близини тржнице у граду Дахјану у покрајини Сада, којег контролишу јеменски борци и Хути милиција.

За саудијски режим је ово била ”оправдана је војна акција, изведена у складу са законом, а мета су били милитанти који су дан пре гађали Саудијску Арабију”.

Саудијска коалиција је оптужила јеменске борце “да су децу користили као људски штит”.

“Коалиција ће подузети све мере против криминала и тероризма проиранских Хути милитаната, попут регрутовања деце и њихова искориштавања као алата и штита за терористичко деловање”, рекао је гласноговорник коалиције саудијског режима Турки Ал-Малки.

Дан пре је Саудијска Арабија саопштила да су пресрели пројектил којег су према граду Џизану испалили јеменски борци, али су остаци пројектила усмртили једну особу и ранили 11.

Напад саудијског режима долази у време када је Ријаду и Уједињеним Арапским Емиратима постало јасно да неће моћи заузети стратешки важну луку Ел-Хадида на Црвеном мору, где су послали велики контингент копнених снага, које су уз подршку саудијског ваздухопловства “град требале освојити у року од три дана”.

Након што су трупе саудијске коалиције, углавном војници и оклопне дивизије УАЕ, подржане од јужних јеменских племена, стигле надомак међународног аеродрома јужно од града, кампања се претворила у позицијску борбу у којој је саудијска коалиција претрпела велике губитке, без да је остварила било какав озбиљнији помак на ратишту. У осам месеци кампање, која је интензивирана у јуну (липњу) ове године, ситуација се није промијенила, а јеменски борци су брзим бочним нападима на магистралу, која уз обалу повезује град Моху и Ел-Хадиду десетковали снаге којима је 13. липња у помоћ стигло 2000 војника УАЕ из базе коју емират има у Еритреји.

Према саудијским изворима је у неуспелом нападу на Ел-Хадиду коалиција изгубила 1214 војника, а јеменска страна 250, док их је 143 заробљено.

Јеменски извори наводе како су у нападима на колону војника УАЕ и локалних сунитских милитаната, која се протезала цестом на десетке километара од Мохе до Ел-Хадиде, успели убити преко 3000 бораца саудијске коалиције и уништити велики број тешке и средње војне опреме, углавном пешадиских оклопних возила, што потврђују и снимци њихових акција објављене на интернету.

Истовремено су саудијско ваздухопловство и копнене снаге покренуле нападе на северозападни диео Јемена, а 7. августа (коловоза) су покушали поновно покренути снаге јужно од Ел-Хадиде. Као одговор на ове акције су ракетне јединице јеменских снага гађале циљеве на југу Саудијске Арабије, али је пројектиле пресрела и оборила саудијска протуваздушна одбрана.

Саудијска Арабија и њезини савезници више од три године боре се против јеменских бораца и Хути милиција који контролишу већину северног Јемена, укључујући главни град Сану. Овај напад нема никакво војно оправдање и само се може тумачити као одмазда за раније претрпљене поразе.

Медији су навели како је УН затражио истрагу о инциденту, а гласноговорница америчког Стејт депармтента Хедер Наверт је рекла ”како САД не могу осудити Ријад за напад на школски аутобус и убоиство деце и цивила у Сади, јер Вашигнтон нема детаље с терена и чека да Саудијци прво спроведу властиту истрагу о нападу”.