Прочитај ми чланак

ИГРА УЗ ТРУБУ: Захарова прва звезда Гуче!

0

Нико до сада није привукао такву пажњу на чувеном српском сабору као долазак портпаролке МСП Русије. Мала варош у центру Србије показала да култура може да уједињује људе са свих страна света.

Нико као Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације, није изазвао пажњу сабораша за готово шест деценија колико траје Сабор у Гучи!

Цела варошица у петак око 17.40 часова сјатила се код споменика трубачу да дочека гошћу из Русије, која је на Сабор дошла са ћерком. Са трубачким оркестром Данијела Антића први су је поздравили Ивица Дачић, потпредседник Владе Србије, министар Ненад Поповић и Драган Марковић Палма.

– Ово место је дивно! Тек сам сада, путујући из Београда довде, упознала праву Србију, све њене лепоте, а посебно када сам дошла у Гучу. Одушевљена сам… Мислила сам да је ова манифестација локалног карактера, али када сам стигла видела сам толико странаца. Први који ме је дочекао био је Колумбијац – била је одушевљена Захарова.

– Осетила сам да култура може да уједињује. Видите колико је ратова усвету, да регионални сукоби постају пожари. А у основи је само борба за превласт, али су прави окидач често и разлике међу људима. И врло је важно видети како се дешава нешто супротно, дакултура уједињује. Мала варош у центру Србије показала је да култура може да уједињује. То је одличан пример. Изненађена сам и размерама Сабора…

У друштву министра Дачића, који јој је приликом доласка поклонио сламени шешир, Захарова се прошетала улицама Гуче. Под шатром у порти цркве пробала је – свадбарски купус. Била је опчињена укусом драгачевског специјалитета, па је одмах шатраџије приупитала и за рецепт. Као у чуду гледала је како се на ражњевима свуда око ње врте прасићи и јагњићи.

 

ЗАГРЕВАЊЕ У ТЕРЕТАНИ

За буран распоред током посете Србији, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у петак се спремала – у теретани. Слику са тренинга објавила је на „Фејсбуку“ уз коментар: „Јутрос сам се нашла у Београду. Скупљам снагу пред консултације о информационој проблематици у Министарству иностраних послова Србије, сусрет са политичарима и јавним личностима, као и пред разговор са локалним медијима.“

 

– Марија је дошла због мене – нашалио се Дачић, коме је у петак уручена повеља Сабора за изузетан допринос овој манифестацији.

– Доводио сам у Гучу многе познате личности, али нико није изазвао овакву реакцију као Марија. Причао сам јој да је она мегазвезда у Србији, али ми није веровала. Сада се уверила у то. Она је велики пријатељ Србије.

Приликом шетње по варошици министар Дачић пазарио је опанке и такође их поклонио гошћи, а потом јој је купио и мајицу са ликом руског председника Владимира Путина, са натписом „Све иде по плану“. Трубач Бојан Ристић засвирао јој је на увце… Прелепа Рускиња није могла да одоли звуцима чочека, јединственог ритма, па је и заиграла… што су бројни сабораши око ње поздравили аплаузом.

Шетњу су завршили у ресторану „Драгачевски хоризонти“, где је без присуства медија послужена домаћа храна – купус и печење, а све време је свирао трубачки оркестар.

Вечерас, у финалном такмичењу сениорских трубачких оркестара, за 55. јубиларну Златну трубу, дар „Вечерњих новости“, ове године бориће се чак 20 капелника оркестара који су изборили пласман из девет предтакмичарских центара.

Млади трубач Мартин Салијевић из села Биновци код Сурдулице проглашен је за најбољег трубача у омладинској конкуренцији.

– Пресрећан сам… Нисам могао да верујем када сам чуо своје име, када су прозивали победника. Моја мајка плаче од среће. Она ми је купила прву трубу. Знам да је ово тек почетак, али сада се озбиљније посвећујем труби. Она је мој живот, моје све – испричао нам је Мартин.

Лепо је било видети како Стојан и Мартин заједно свирају. Две душе у једној мелодији. Стапали су се звуци искуства и младости. Звучали су као једно.

Из прикрајка је све посматрала група Немаца и Аустријанаца. У чуду. Стајали су на улици, тик до кафане, држећи лименке пива у руци. Пружали су и они хиљадарке трубачима. Не разумеју српски, али кажу нам када су видели и чули Стојана и Мартина заједно, само се јеже. Ни сами не знају зашто…

– Музика је нешто што свако разуме. Не треба да знам ваш језик, али осећам вашу музику. Сваки тон, сваку мелодију, све разумем. И ове њихове сузе у очима… Ништа не знам, а све знам – казао нам је Аустријанац Волфганг Гунш (56).

И Јапанац Тоишинао Рикита (41), који већ пети пут долази у Гучу, брисао је своје сузе. Каже, од узбуђења, од среће, од неописиве енергије и емоције коју само овде може да доживи.

– Нигде и никад као у Гучи. То свима причам у Јапану, а они ме питају, а где је та Гуча, где је та Србија – рекао нам је Тоишинао.

– Душу вашег народа најбоље описује звук трубе. Она зна и да плаче, и да се смеје и да тера на игру без престанка.

 

А баш таква игра трајала је под шатрама и кафанама и у чувеној „Броћића авлија“, где је млада из Швајцарске славила девојачко вече. Све девојке под маскама, она у масци анђела. За викенд се удаје, свадба је у Ваљеву. Није нам открила име, али је позирала за нашег фото–репортера, све са другарицом скривеном под маском ђаволице. Свирао им је Синиша Станковић из Загужања. Увијале су се око његове трубе, он их је звуком мазио и грлио… До јутра.

Под шатрама је горело од буке, од игре и весеља. Трбушне плесачице играле су на столовима, у грудњаке су им упадале хиљадарке. Зајапурени сабораши до зоре су лудовали по трубачкој престоници. Грмеле су трубе…