Прочитај ми чланак

РУСКИ АМБАСАДОР ЧЕПУРИН ДОДЕЛИО ВОЗИЛО „Мобилне клинике“ Општини Пожега

0

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин свечано је доделио возило „Мобилне клинике“ Општини Пожега у порти Цркве рођења Пресвете Богородице у селу Прилипцу.

 

© Sputnik / Александар Милачић

„Уручујем вам овај мали поклон као знак наше руско-српске вечите солидарности. Ово није поклон државе Русије него добрих људи који су сакупили средства. Надам се да ће много значити и бити од помоћи становницима Пожеге и околине“, изјавио је Чепурин и додао да му је посебно драго што се та предаја поклона одиграва у порти Цркве.

„Помоћ лекара је, баш као и Божја, потребна за бољи и лакши живот“, оценио је амбасадор Русије.

Крајем прошлог месеца Руска хуманитарна мисија (РХМ), уз подршку Општине Пожега и Дома здравља Пожега, покренула је хуманитарни пројекат — покретни медицински пункт „Мобилна клиника“. Руски и српски лекари су током две недеље посетили преко 40 махом тешко доступних насеља у Западној Србији. По окончању пројекта „Мобилна клиника“ је предата на трајно коришћење Дому здравља Пожега и наставиће са радом у Златиборском округу.

© Sputnik / Александар Милачић

Кључеве санитетског возила директору Дома здравља Пожега докторки Вери Матовић свечано је уручио директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников.

Aмбулантна кола вреде 90 хиљада евра, и у њима, поред прве помоћи, може да се обави и хитна операција пацијента.

Захваљујући двонедељној акцији пацијенти који живе далеко од великих медицинских установа Златиборског округа били су у прилици да бесплатно обаве комплетне медицинске прегледе и добију стручну помоћ, која је посебно била значајна старима и људима са ограниченом могућношћу кретања. Медицинска екипа је била сачињена од два лекара, преводиоца и помоћног медицинског особља. У плану РХМ је да реализује ову иницијативу и у другим деловима региона. То је један од највећих пројеката РХМ у 2018. години.

Хуманитарни пројекат покренула је Руска хуманитарна мисија уз подршку Општине Пожега и Дома здравља Пожега.

То није прва заједничка акција Руске хуманитарне мисије и Добротворног фонда „Уметност, наука и спорт“. У јулу 2017. године, возило хитне помоћи, са свом неопходном медицинском опремом, предато је као поклон Дому здравља у Медвеђи.