Прочитај ми чланак

ПОТПИСАН УГОВОР, држава преузела нишки аеродром

0

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић потписали су данас уговор о преносу оснивачких права у јавном предузећу за аеродромске услуге "Аеродром Ниш", којим држава преузима управљање нишким аеродромом.

„Аеродром Ниш од стратешког је значаја за Србију, као алтернативни аеродром београдском и резервни центар контроле летења из система СМАТСА, захваљујући новом торњу контроле лета који ћемо изградити у Нишу. Преносом управљања на Владу Србије биће омогућено нормално функционисање нишког аеродрома и обезбеђена средства за инвестиције које ће омогућити даљи развој нишког аеродрома, како би и у будућности био један од водећих у овом делу региона“, рекла је Михајловић.

Она је подсетила да је Влада Србије одлуку о преносу оснивачких права са ЈП „Аеродром Ниш“ на Републику Србију донела након вишегодишњих молби Града Ниша и менаџмента аеродрома да помогне даљи рад и развој нишког аеродрома јер Град Ниш, као власник аеродрома, не располаже неопходним финансијским средствима, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Држава је у претходне четири године помогла нишки аеродром са укупно 9,8 милиона евра, од чега је 3,6 милиона евра помоћ у новцу и опреми коју је Аеродром „Константин Велики“ добио од ваздухопловних предузећа и институција у власништву државе, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је број путника на нишком аеродрому у последње три године повећан 248 пута, са 1.335 путника у 2014. на 331.582 у 2017, а превоз робе девет пута, са 284 тоне на 2.542 тоне.