Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Ево због чега је Израел стао на страну Хрватске (ВИДЕО)

0

Спољнополитички коментатор дневног листа „Политика“ Мирослав Лазански, рекао је за НОВО ЈУТРО телевизије Пинк, поводом израелских авиона Ф-16 који су учествовали у ваздушном програму прославе злочиначке акције “Олуја”, да је новац нешто што Израел гледа на првом месту.

– Још пре два месеца сам рекао, да када је објављено да Хрватска купује од Израелна борбене авионе Ф16 барак истовремено купује и нову технологију, при том изузетно добру технологију, али да купује и утицај и пријатељство од државе Израел. Они су на тај начин дошли у позицију да израелци неће макар тако јасно и гласно стално спомињати злочине над јеврејима за време Другог светског рата – рекао је Лазански.

Како каже, то је нешто што многим Израелцима неће бити драго да чују, али, пара је нешто што Израел гледа на првом месту.

– У Другом светском рату Немци су побили око шест милиона Јевреја. Данас Израелска морнарица има пет подморница немачке произодње. Грађене изкључиво за њихову морнарицу. Од чега су им две чак и донирали. Ако нису гадљиви на немачку ратну технику, што би били гадљиви да пар авиона пролете над нечијим небом – рекао је Лазански.

Према његовим речима, у односима између држава преовлађује првенствено економски интерес.

– Та три Ф16 су управо из те базе у којој се хрватски пилоти обучавају за те авионе. Морамо бити захвални држави Израел што није признала Косово. И мислим да они сматрају да је то довољно – рекао је Лазански.

Како каже, сви војни НАТО аташеи били су присутни на годишњици Олује у Книну.

– Да смо ми купили Израелске авионе, летели би они код нас за Видовдан. По поимању прославе Олује Београд и Загреб се неће никада сложити. Али то иде дотле да је пре 2012.године Хрватска понудила да дође да лети њихова група која се зове Крила Олује – рекао је Лазански.

САМО ЈЕ НОВАЦ БИТАН

Како каже, занимљиво је да је Хрватска тражила да Амерички авиони лете, али су ови одбили.

– Израелце занимају само паре. И то је чињеница. Јевреји се увек понашају локално. Цела та ситуација је врло објашњива – рекао је Лазански.

Како каже, не може се генерализовати.

– Јасеновац је најстрашнији логор на подручју Европе за време Другог светског рата, јер је то једино место где су спаљивани живи људи у Пецилијевим пећима. немци су спаљивали људе, али су их претходно убијали, али у Јасеновцу су живи спаљивани – рекао је Лазански.

Лазански је нагласио да се никоме не исплати да се свађа са Израелом.

– Као прво, нису признали Косово, друго, имамо интересе за економску сарадњу, треће рачунамо на Израелски лоби, па имамо и војну сарадњу, претпостављамо да можемо преко Јеврејског лобија да утичемо мало и на Трампа – рекао је Лазански.