ДРЖАВА ОБЈАВИЛА КОНКУРС – продаје ПКБ који храни Београд

6

Министарство привреде објавило је тендер за продају имовине Пољопривредног комбината Београд (ПКБ) по почетној цени од 104,5 милиона евра.

Рок за достављање понуда је 10. септембар.

На продају је 16.785 хектара земљишта на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, као и стока, објекти, опрема, резервни делови.

Право учешча на тендеру имају правна лица која се као претежном делатношћу баве пољопривредом или/и трговином пољопривредних производа.

Други услов тендера је да понуду достави правно лице које је у претходној години самостално или на консолидованом нивоу остварило приход од 400 милиона евра.

 Такође, као учесник тендера може бити и конзорцијум, који има најмање 51 одсто учешћа и да испуњава квалификационе услове.

ПКБ има око 1.700 радника којима су, како твде у синдикату тог предузећа, обећане отпремнине од 450 евра по години стажа.

Недавно је ПКБ огласио продају непокретности и грађевинског земљишта у Ковилову укупне површине 3,6 хектара по почетној минималној цени од 1,5 милиона евра.

На продају су понуђене и две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Продаја ПКБ: Да нама цркне крава

Уместо да уведе ред у ПКБ који млеком снабдева пола тржишта Београда, и донесе решење које ће бити у интересу домаће привреде, држава овај чувени комбинат основан 1945. намерава да распрода без озбиљне анализе.

Како је недавно објавила Политика, позив за приватизацију ПКБ-а требало би да буде расписан до 15. августа 2018.

На продају ће бити понуђено 17.000 пољопривредног и око 7.000 хектара грађевинског земљишта које покривају објекти ПКБ,  сточни фонд, објекти, фарме и механизација, а од продаје ће бити изузето оно што се води на државу, а то је 5.000 хектара обрадивог земљишта и неколико хиљада грађевинског земљишта које покривају насеља.

Шта је решење за ПКБ?

ДЈБ сматра да је потребно је избацити партије из ПКБ-а и ангажовати професионалан менаџмент који ће:

Успоставити мерила рада свих запослених
Пописати сву имовину (и на КиМ) и правилно је вредновати
Довести ПКБ барем у равномеран положај са осталим продавцима сировог млека
Смањити трошкове пословања ПКБ-а
Извести ПКБ на берзу (и тиме дати допринос оживљавању поприлично неактивне берзе)
Од прикупљених средстава по изласку на берзу део инвестирати даље у производњу
Уколико се утврди профитабилним један део средстава преусмерити у развој сопствених прерађивачких капацитета
Овакви модели реструктурирања већ постоје у свету и треба их применити. Само је потребна воља. Доста је било има и вољу и знање да овакве реформе спроведе.

Треба имати у виду да ПКБ не послује добро. Закључно са крајем 2017. године дуг ПКБ-а износио је око 80 милиона евра.

Анализа сачињена на бази јавно објављених и неконсолидованих финансијских извештаја за период од 2009. до 2016. године, показује да је кумулативни губитак из пословања ПКБ-а за тај период преко 128 милиона евра.

ПКБ располаже са 28.520 хектара земљишта oд чега је земљиште у државној својини – 5.050 ха (попис 31.12.2015). Синдикати тврде земљиште ПКБ-а вреди преко 600 милиона евра. Држава га процењује на око 300 милиона евра. Несуђени инвеститори (Миодраг Костић и Петар Матијевић) кажу да је превише и 150 милиона евра, колика је била цена на последњем неуспешном тендеру. Држава је последњи пут јавно рекла да неће ићи испод 90 милиона евра.

Међутим, сво земљиште ПКБ-а не вреди исто. Најатрактивније земљиште је неких 300 хектара око Пупиновог моста које може бити конвертовано у грађевинско земљиште. Ако за поређење узмемо цене које су остварене продајом земље Лидл-у (700.000 до 1.000.000 евра по хектару) долазимо до износа од минимално 210 милиона евра као вредност претходно поменутих 300 хектара. А држава би све да прода за 90 милиона евра. И да се неко угради у све то.

Треба напоменути да ПКБ обухвата и пет зависних предузећа која послују у оквиру ПКБ-а и налазе се у Београду:

ПКБ Агроекономик – институт за научна истраживања у функцији пословања ПКБ-а
Еко-лаб доо – субјект који се бави управљањем квалитетом у ПКБ-у
Ветеринарска станица ПКБ доо
Пољопривредна авијација ПКБ доо
ПКБ Зелена енергија доо
Њихов резултат и имовина чине врло мали проценат у односу на резултат и имовину основног ПКБ-а.

Дуг ПКБ-а расте годинама, држава није у стању да реши проблем и наставља да трага за “магичним“ моделом приватизације.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!