Прочитај ми чланак

НОВЕ МУКЕ ЗА ВОЗАЧЕ: Да бисте прошли технички преглед, мора да се скине један део

0

Велики број власника возила у Србији који су уградили нефабричке ксенон и лед фарове пита се да ли ће моћи да прођу нови ригорозни технички преглед и региструју аутомобил. Додатни нервозу ствара им чињеница да не постоји јединствен одговор на то питање.

Ни запослени на техничким прегледима не знају шта да раде са возилима са таквим фаровима.

Фото: Н.С.

– Познато је да сви оригинални ксенон фарови имају прскалице на браницима. То је доказ да се ради о фабричким фаровима. Пошто они који су накнадно уграђени немају те прскалице, лако је утврдити да нису фабрички и морали би да имају атест. На основу тога требало би да враћамо возила са таквим фаровима са прегледа, међутим, ни у правилнику, ни у закону, није прецизирано већ је остављено конторолору на слободну процену. А када је већ тако, онда постоји могућност да саобраћајни инспектор данас-сутра направи проблем контролору, односно контролор власнику возила – кажу у једном од техничких прегледа.

Иначе, кинески ксенон фарови се продају у великом броју преко огласа, а има их и у продавницама од 20 евра за комплет.

Стављају их углавном млађи возачи како би им аутомобил лепше изгледао.

Власницима возила који не прођу технички преглед због нефабричких фарова, не преостаје ништа друго него да их скину, јер их не могу атестирати ни у једној институцији у Србији или да стрепе како ће проћи на техничком прегледу.