Прочитај ми чланак

СРБИЈА ЈЕ ЗЕМЉА КОШАРКЕ – ‘Орлићи’ су прваци Европе!

0

Браво 'Орлићи'! Кошаркаши Србије до 18 година нови су прваци Европе, пошто су у финалу у Лиепаји савладали домаћина Летонију – 99:90!

Наши млади кошаркаши су одиграли фантастичан турнир у Летонији, у завршници победили у утакмици са доста осцилација и још једном потврдили да је Србија земља кошарке!

Прваци Европе постали су: Павле Кузмановић, Алтин Исламовић, Лука Церовина, Богдан Недељковић, Марко Пецарски, Богдан Рутешић, Зоран Пауновић, Аријан Лакић, Тома Васиљевић, Далибор Илић, Урош Трифуновић и Филип Петрушев, са тренером Александром Бућаном.

Млади српски играчи одлично су отворили утакмицу и већ у првих неколико минута стигли до двоцифрене предности.

Од самог старта доминирали су Марко Пецарски и Филип Петрушев (обојица двоцифрени већ у првих 20 минута), док је очигледна намера нашег тима била да се што више лопти гура под обруч.

Летонци нису имали решења за српски двојац у рекету који је константно изнуђивао прекршаје, а када се пробудио и Зоран Пауновић, нагло је почела да расте предност Србије.

Екипа Александра Бућана је у једном тренутку водила и 17 разлике, на полувремену имала плус од 13 поена, али се по повратку из свлачионице десио велики пад.

Нису наши момци успевали да сачувају противничке играче, „шкрипало“ је у одбрани, што се аутоматски одразило на напад. Било је много празних минута, противник се приближио на пет разлике, али се онда поново пробудио Пецарски.

Играч Партизана успевао је да дође до повољних позиција испод обруча и врати двоцифрену разлику, после чега се отворило много више простора и за Петрушева.

Европско првенство – финале:
Србија – Летонија 99:90 (32:20, 22:21, 25:24, 20:25)

Србија У18: Петрушев 29, Исламовић, Недељковић, Рутешић, Пауновић 17, Трифуновић 5, Васиљевић, Пецарски 34, Лакић 2, Церовина, Илић 9, Кузмановић 3
Летонија У18: Виксне 7, Жаграс 26, Килпс 6, Курукс 14, Веверис 20, Мезулис, Снипке 8, Штеинбергс, Беркис 2, Безинс 2, Миска 5.

Летонци су одлично шутирали са дистанце током читавог другог полувремена, тројкама хватали прикључак када год би ‘Орлићи’ бежали, али је разлика била превелика и Србија је остварила још један велики кошаркашки успех.

Управо је тројац Пецарски-Петрушев-Пауновић донео Србији злато са 80 убачених поена од 99 нашег тима. Пецарски је меч завршио са 34 (11-16 за два, 1-4 за три, 10-12 пенали) и 13 скокова, Петрушев је имао 29 поена (10-17 за два, 9-10 пенали) и 8 ухваћених лопти, док је Пауновић завршио са 17 (11-15 пенали), 7 скокова и 4 асистенције. Далибор Илић је имао одличну ролу са 9 поена и 8 скокова, док је Урош Трифуновић додао 5 поена, ухватио 6 лопти и поделио 5 успешних додавања.

Са друге стране, најбољи је био Артурс Жагарс са 26 поена (5-11 за три) и 11 асистенција, а најбоље га је пратио Валтерс Веверис са 20, док је Артурс Куруц додао 14.

Србија је поразом отворила Европско првенство, боља је била Литванија (92:87), затим је размонтирана Велика Британија (102:71), да би уследио драматичан меч са Црногорцима и победа након продужетка (97:95).

На ове два тријумфа, надовезала су се још три у нокаут фази – у осмини финала уништена је Украјина 121:49), затим у неизвесној завршници четвртфинала побеђена Немачка (92:86), а у полуфиналу и Француска (78:67).

ТОК МЕЧА

4.четвртина:

10′ Последњи минут утакмице донео нам је праву драму јер се играло малтене без одбрана. Сваки напад је реализован лаганим поенима, од којих се издвојио алеј-уп Пецарског. Литванци су шутирали, али времена није било довољно за преокрет и Србија је постала шампион Европе!

9′ Очигледно је било да су наши играчи у грчу јер се противник вратио на -5, али се Пауновић залетео ка кошу и изнудио слободна бацања. Погодио је само једно, али је срећом Жагарс промашио за три. Пауновић потом прави кораке и Летонија има нов напад – 92:86.

8′ Снипке продором погодио за -10, а већ у следећој контри Веверис прецизан за три, чиме је продужена серија ривала. Бућан је одмах тражио тајм аут како би пресекао налет Летоније.

7′ Сада су Летонци већ почели да форсирају шутеве јер им је остало мало времена до краја, промашили су две тројке.

6′ Опет Петрушев решава продором и погађа, али предност Србије је смањена јер је Куруц погодио две тројке. Није више двоцифрена, али Србија води 90:79.

4′ Мало је стао шут Летонцима који су промашили два узастопна напада. Захваљујући томе је наш тим успевао да држи +13, све до новог поготка Жагарса који је смањио на 86:76.

2′ Успели су ‘Орлићи’ преко Пауновића и Петрушева да поентирају, док су Летонци какав-такав прикључак држали захваљујући шуту са дистанце. Куруц је био прецизан ван линије 6,75 – 84:71.

1′ Наставили су се мали проблеми Србије у нападу, али срећом Литванци нису успели то да казне. На другој страни Петрушев је промашио зицер, пре него што је Жагарс тројком смањио на 79:68.

3. четвртина:

10′ До праве позиције под кошем противника Петрушев је стигао тек у последњем минуту треће деонице, реализовао је слободна бацања за 79:65.

9′ Коначно! Тројку за Србију је убацио Трифуновић и донео ново двоцифрено вођство, да би потом Пецарски мирно положио за 77:65.

7′ Великих проблема има одбрана Србије, лопта у нападу Летонаца веома брзо кружи, док „Орлићи“ своју шансу у нападу траже и даље само под обручем. Упркос паду моментума успелвају да одрже предност – 72:65.

5′ Поново је Веверис остао сам на шуту за три поена, поново је дефанзива Србије била ван баланса и омогућила нови напад противнику. Уписао је бек Летоније четири поена у два узастопна напада, али се и Пецарски пробудио – са пет поена заредом спречио је потпуни повратак Летоније у меч – 65:58.

4′ Пецарски је поново био на мети противничке одбране, фаулиран је, али је успео да реализије слободна бацања, међутим већ у следећем нападу је Србија примила још једну тројку. Опет је био прецизан Веверис, да би затим Петрушев уписао нова два поена из два пенала – 60:54.

3′ Три минута без коша Србије, Летонци су напунили рекет и нису дозвољавали да Пецарски добије употребљиву лопту, а још један напад је пропао пошто је Лакић неуспешно покушао да проигра младог центра Партизана.

2′ Као да су успавано ушли „Орлићи“ у друго полувреме – два пута нису успели да изведу лопту из аута за пет секунди, дозволили су и офанзивни скок за серију Летоније од 6:0, што је био аларм за клупу Србије и минут одмора – 56:51.

1′ Српски торњеви близанци су наставили да прете противничком кошу, али на другој страни нису успели да спрече два лагана полагања летонских бекова – 56:45.

2. четвртина:

10′ Од самог старта утакмице Плејмејкер Жагарс је највише мучио наше момке, што продорима, што шутевима са дистанце и полудистанце. Ипак, његове поене је врло лако и брзо надокнађивао Пецарски, па су ‘Орлићи’ на одмор отишли са предношћу 54:41.

8′ Петрушев је после ударца противника у главу остао да лежи на паркету, па је после неколико минута морао да оде на клупу.

7′ Пецарски и Петрушев су највеће предности нашег тима – кошаркаш Партизана више пута је надиграо чуваре и донео вођство од 31:48.

5′ Обе екипе пропустиле су неколико напада на обе стране, а Летонци су се жалили на готово сваку одлуку судија. То Србима није сметало да сигурно изводе слободна бацања, Пауновић је био прецизан за 41:25.

3′ Пауновић лепо пробија по чеоној линији, заустављен је фаулом, а са пенала доноси 39:24.

2′ Успели су Летонци да реше неколико добрих напада, једном су истрчали контру после украдене лопте, да би их врло брзо смирио Петрушев који је већ постигао 15 поена.

1′ Другу деоницу је Веверис отворио тројком, али Србија није одустала од тактике играња под обручем и то јој се веома исплатило.

1. четвртина:

10′ Време је било и за Пауновића да проради, учинио је то у последњем нападу и донео нашем тиму 32:20 после првих 10 минута.

9′ Литванци немају решења за српску центарску линију – Петрушев са пенала постаје први играч који је убацио двоцифрени број поена.

7′ Наставио је Пецарски са сјајном ролом, чак и када је промашивао слободна бацања. Успео је да ухвати офанзивни скок и врати лопту у обруч, а онда и новим поенима сачува двоцифрени вишак. Испратио га је и Илић који са бацања доноси 26:15.

5′ Док је режисер преноса кадрирао велике звезде попут браће Бертанс и Порзингиса, Србија је на крилима Петрушева и Пецарског дошла до 20:8.

3′ Летонски селектор је морао да затражи тајм аут, али је након нових закуцавања Петрушева било и +10.

2′ Њега је одмах испратио Петрушев са 2+1, да би играч Партизана погодио тројку и већ је било 11:3.

1′ Пецарски је одлично отворио меч и лаганим поенима под кошем донео предност, да би после тројке Миске, Кузмановић одговорио истом мером.