Прочитај ми чланак

ЗУРОФ: Ако неко мисли да је Томпсонова популарност у Хрватској маргинална, греши!

0

Ефраим Зуроф истиче да „чак и музеј у Јасеновцу, највећем усташком концентрационом логору, представља ублажену верзију догађаја и нема ниједну фотографију његових петоро управника, који су сви масовни убице“.

Познати ловац на нацисте Ефраим Зуроф у ауторском тексту за „Џерусалем пост“ пише о неофашизму у Хрватској.

Два значајна догађаја у Хрватској у последњих месец дана показала су важност феномена искривљавања слике о Холокаусту, што је све чешће у посткомунистичкој источној Европи, наводи Ефраим Зуроф, који је и директор Центра „Симон Визентал“.

„Један од тих догађаја посетило је 200.000 људи и цеo свет га је гледао на телевизији и интернету, а у другом је учествовала мала група изабраних истакнутих гостију и био је затворен за јавност те једва споменут у медијима“, пише Зуроф.

„Међутим, оба догађаја су важна ако желимо да разумемо претњу покушаја искривљавања историје Другог светског рата и Холокауста у том региону, и зашто напори за борбу против тога нису били успешни“, наводи се у тексту.

„Прослава успеха фудбалера претворена у неофашистичку екстраваганцију“

Први догађај био је дочек хрватске фудбалске репрезентације 16. јула у Загребу. Организатори дочека изјавили су да се на Тргу бана Јелачића неће појавити ниједан политичар и звезда, али ипак је наступио певач Марко Перковић, познат по надимку Томпсон, истиче се у тексту.

„Томпсон је злогласан због својих ултранационалистичких стихова и величања хрватског геноцидног усташког режима из Другог светског рата. Често отвара концерте усташким поздравом ‘За дом спремни’. Тако се весела прослава величанственог успеха хрватских фудбалера претворила у неофашистичку екстраваганцију, а играчи су уз Томпсона певали све његове стихове“, пише Зуроф у тексту.

Зуроф додаје да „нико није отворено протестовао против Томпсоновог наступа, а они који су га критиковали у медијима или на друштвеним мрежама постали су мета вербалних напада“.

„Чак је и председница Колинда Грабар Китаровић јавно рекла да јој је Томпсон најдражи извођач“, додаје се у тексту.

„Ово није изненађујуће јер Хрватска од независности не успева да се искрено супротстави усташким злочинима. Од самог почетка, председник Фрањо Туђман усвојио је ултранационалистички наратив. Иако је његов наследник Стјепан Месић био антифашиста који је осудио усташки режим, ултранационалисти и даље имају моћ и утицај“, указује се у тексту.

Поред тога, Зуроф у тексту наглашава да „образовни систем такође никада није предузео мере за подучавање млађих генерација о стравичним злочинима усташа против Срба, Јевреја, Рома и политичких противника током Другог светског рата“, преноси Џерусалем пост.

Ефраим Зуроф истиче да „чак и музеј у Јасеновцу, највећем усташком концентрационом логору, представља ублажену верзију догађаја и нема ниједну фотографију његових петоро управника, који су сви масовни убице“.

„Не спомиње се ни суђење из 1999. и осуда Динка Шакића, једног од заповедника и фанатичног усташе“, наглашава Зуроф.

„Ова појава није привука ничију пажњу и критику, с изузетком Србије и понеког из јеврејског света.“

Други догађај – говор израелског председника у Јасеновцу

Други важан догађај одвио се прошле недеље кад је израелски председник Рувен Ривлин посетио Јасеновац и одржао можда најважнији говор свог живота о Холокаусту, наводи Зуроф.

„Усташки режим, један од ужасних режима који је сарађивао са нацистима, настао је овде у Хрватској. Знамо да су постојали и други, али они су били у мањини. Усташе су били активни партнери у убиствима. Неки људи желе потиснути своју прошлост и сматрати је црном рупом коју не треба истраживати. Неки мисле да их чињеница да су били под нацистичком окупацијом ослобађа било какве моралне, личне или националне одговорности за зверства која су се догодила у њиховој држави“, рекао је Ривлин.

Ривлин је том приликом додао да очекује да види напоре Републике Хрватске да се побрине да историја не буде заборављена.

„Суочавање са злочинима из прошлости је дуг процес који се мора спровести без обзира на потешкоће, са одлучношћу и храброшћу. Способност Хрватске да се суочи с прошлошћу и не игнорише њен утицај морална је дужност сваког праведног друштва и постаће важан елемент пријатељства Хрватске и Израела“, изјавио је Ривлин.

У закључку је нагласио: „Сви се морамо потрудити да поштујемо сећање на убијене и да не доносимо законе који покушавају да зауставе истраживање злочина нациста и њихових савезника“.

„Хрватска је недавно усвојила закон који одређује затварање личних досијеа на дуже раздобље, што би могло да отежа истраге особа које су починиле злочине у Другом светском рату“, закључио је Зуроф у коментару за Џерусалем пост.