Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ ДЕЈАН САВИЋ: Селектор Хрватске открио шта је наш стратег урадио

0

По завршетку првенства Европе одржаног у Барселони, селектор хрватских ватерполиста Ивица Туцак открио је колико му је тешко било после полуфиналног пораза од Србије, али и шта је селектор наших "делфина", Дејан Савић, урадио одмах после доделе медаља.

Хрватска је, подсетимо, као актуелни шампион света изгубила од репрезентације Србије у полуфиналу, а потом је освојила бронзу победом над Италијом, док су Савићеви изабраници до злата стигли савладавши Шпанију.

„Сретан сам и задовољан начином како смо играли и резултатом који смо остварили. Наравно да остаје жал јер… хтели смо ми да освојимо злато, по то смо и дошли. Морамо да будем искрени – Србија је те вечери била боља, а ми нисмо знали да искористимо прилике које смо имали“, рекао је по повратку у Хрватску Туцак, а преноси „Јутарњи лист“.

Он је у Барселони освојио чак десету медаљу као кормилар „баракуда“, које је преузео пре пет година, чиме је достигао учинак Ратка Рудића, али признаје да му уопште није било свеједно након судара са „делфинима“:

„Свашта је било у последњих пет година, утакмица, путовања, проблема, славља, туге, тренинга, али искрено, ових 48 сати између Србије у полуфиналу и Италије за бронзу у Барцелони, то ми је у психичком погледу било најтеже раздобље у тренерској каријери. Ја знам да некоме то може да звучи као фразетина, али ову медаљу баш доживљавам као бронзу са златном пресвлаком. Па, ми смо жртвовали и Светску лигу у Будимпешти, а све с циљем да овде будемо прави. И били смо прави“, истиче Туцак.

„Одиграли смо неколико бриљантних утакмица. У првом реду Грчка у четвртфиналу и на крају Италија. Оне су, за мене, енциклопедија ватерпола. А против Србије је било чупаво. Тешко. Против таквог супарника не можете ни да тражите увек лепоту, али смо се борили, чупали. Недостајао нам је тај један једини гол на почетку треће четвртине за хватање прикључка и верујем да би тада ствари биле другачије, међутим не желим да жалим јер овај резултат за мене има силну вредност“, наглашава селектор Хрвата.

А када је реч о нашим „делфинима“, Туцак је открио и сјајан гест Дејана Савића на самом крају турнира.

Иако су доживели болан пораз у полуфиналу, иако су Хрвати као светски прваци уместо за ново злато играли „само“ за бронзу и иако им је селектор притом, због искључења, меч пратио далеко од клупе са играчима, „баракуде“ су одличном партијом савладале Италију са 10:8, одушевивши истинске љубитеље ватерпола начином на који су одиграли у тако тешком психолошком тренутку.

„Страшно смо се потрошили у она два дана између полуфинала и утакмице за бронзу. И ја, и колеге из стручног штаба, и играчи. Била је тешка ноћ након меча са Србијом. Ништа пуно лакши није био ни дан након, баш тежак, тмуран, суморан. Имали смо много разговора, уверавања да ми то можемо и морамо завршити с победом“, рекао је између осталог Туцак о уводу у сјајно издање његових играча, па открио: „Након утакмице за бронзу пришао ми је Дејан Савић, селектор Србије, и рекао: ‘Ја нисам видео овако нешто!'“.

Савић је овим гестом показао манире који га и чине једним од највољенијих тренера које Србија има, јер… премало је остало господштине овде, па сваки светли пример сија као подсетиник да је оно чувено „будимо људи“ – прилично леп рецепт за живот. И, то прија свима. Уосталом, питајте селектора Шпанаца коме се стратег Србије поклонио после тријумфа „делфина“ у финалу. Или Ивицу Туцка, коме је, „ничим изазван“, Дејан Савић пришао одмах после меча у коме Србија није ни играла – и честитао на подвигу. То и јесу мали, али сјајни путокази, не само за људе из света спорта.