Прочитај ми чланак

ВАЖНА ПОСЕТА: Патријарх Иринеј у Српској

0

Председник Републике Српске г. Милорад Додик оценио је да су освећење храма Светог Саве у Мркоњић Граду и долазак Његове Светости Патријарха г. Иринеја важни за Републику Српску.

– Повод доласка патријарха Иринеја значајан је и за нас и за Српску Православну Цркву, истакао је председник Додик. Он је рекао да је повод данашњег окупљања прослављање великог успеха, као и да присуство мноштва људи говори о српском јединству које треба његовати.

– Не треба заборавити да је Мркоњић Град 1995. године био опустошен, окупиран, запаљен и опљачкан, а обиљежавањем изградње храма славимо живот, нагласио је г. Додик. Он је захвалио ктитору г. Младену Милановићу што је одлучио да на овај начин трајно обележи своју припадност српском народу и православној вери.

И председник Владе Републике Српске гђа Жељка Цвијановић истакла је да је ово изузетно важан дан и за Мркоњић Град и за Српску.

– Посјета Његове Светости, бројних владика и грађана показује колико је важно да градимо духовност, да не заборавимо све вриједности на којима почива наше друштво и да сви вјерујемо у јаку Републику Српску, истакла је Цвијановићева. Она је нагласила да целокупна овогодишња прослава славе општине Мркоњић Град – Светог пророка Илије показује заједништво.

– Све ово показује да смо заједно и да је важно за све наше општине да заједно иду у сигурнију будућност у слободној и јакој Српској, рекла је гђа Цвијановић.

Поле освећења храма Светог Саве, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је, са архијерејима, освештао и Парохијски дом у оквиру храма.

Председник Републике Српске г. Милорад Додик позвао је све људе да се у суботу, 4. августа 2018. године, у Бачкој Паланци окупе и присуствују обележавању егзодуса Срба из Хрватске и Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији Олуја. 

Председник Додик је рекао да је то била стравична судбина српског народа на том простору.

– Не смијемо то да заборавимо. Морамо то да обиљежавамо, рекао је г. Додик данас новинарима у Мркоњић Граду. Он је истакао да је захвалан председнику Србије Александру Вучићу што је пре седам-осам година кренуо са иницијативом обележавања тог страшног догађаја који је протерао Србе са простора Хрватске и учинио Србе безначајном мањином на коју се тамо врши притисак, која се терорише и губи све елементе националног и народног припадања. Додик је рекао да је та војна акција била у суштини акција физичког чишћења Срба.

– Срби који су тамо остали, остали су са неком дозом страха и патње, тамо се одричу свог националног и државног идентитета. И у том погледу ми то не смијемо заборавити. Обиљежавање је једини начин да сачувамо сјећање на присуство Срба на тим просторима, оценио је Додик. 

У суботу, 4. августа 2018. године, највиши званичници Србије и Српске присуствоваће у Бачкој Паланци обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“.  Церемонија обележавања егзодуса Срба из Хрватске, које организују Србија и Српска, најављена је за 20 часова на стадиону Спортско-рекреативног центра Тиквара.