Прочитај ми чланак

ИВАН ЈЕ ИЗ МОСКВЕ ДОШАО У МАЛО СРПСКО СЕЛО, купио је имање и отворио ординацију

0

До пре годину дана доктор Иван Горохов Александрович живео је и радио у Москви

Иако до ординације путује двадесетак километара, доктор Иван Горохов Александрович, стигне и да прегледа и обиђе сваког болесног комшију.

До пре годину дана доктор Иван Горохов Александрович живео је и радио у Москви. А онда се из престонице Русије преселио око 2.300 километара даље, у Србију. Имање и кућу купио је у селу Рлица у подножју Јастрепца, а ординацију отворио у Великом Шиљеговцу код Крушевца, селу са око 3.000 становника.

Одлуку да се пресели из Москве, доктор Иван донео је после више долазака у Србију.

Уморан од, како каже, гужве и напорног живота, овде је нашао мир и могућност да као кардиолог интерниста отвори приватну праксу.

Због своје прошлости, али и стручности, пријатељ је и онима које још није лечио.

– Кажу да је ту нашао место и да му ту одговара. И добар је доктор, а народ има велико поверење у њега – каже један мештанин Великог Шиљеговца.

Кућу и два хектара земље купио је у Рлици, планинском селу са десетак, углавном старачких, домаћинстава. Има нешто стоке, зечева и живине. Недавно га је у новом дому посетила и породица.

– У почетку им је то тешко пало. Виде да сада другачије изгледам него у граду, много сам опуштенији и прихватили су то – каже др Иван.

О пољопривреди је највише научио од првих комшија – Јелице и Драгише.

– Ево га мој Иван, ево га моје дете. Мени је као треће дете – каже Јелица Петровић, а Иван истиче да му је она друга бака.

– Ја имам једну баку у Москви која је напунила 95 година и имам баку Јоку овде. Једну сам баку скоро изгубио, али сам зато добио другу у Србији – прича Иван.

Иако до ординације путује двадесетак километара, стигне и да прегледа и обиђе сваког болесног комшију.

– Он је добар са свима и побожан је. Воли да иде у цркву, петком пости – каже Радмила Арсенијевић.

Иван сматра да су људи ближи Богу тамо где је тишина.

– Немају сувишних ствари око себе које их оптерећују, јер Бог тражи од људи да буду што једноставнији, као дете – објашњава он.

У Србију је доктор Горохов дошао са знањем које је стицао на Руском универзитету, вером и кофером у који је, поред основних ствари, спаковао самовар, иконе и успомене. Да створи нови живот, на огњишту породице од које је купио имање и прихватио крсну славу.