Прочитај ми чланак

СРПСКИ „МИГОВИ“ ПРВИ ПУТ ЛЕТЕ ПРЕД ПУТИНОМ: Парада поводом 100 година од победе…

0

Шест "мигова 29" која је Србија по најповољнијим условима крајем прошле године добила од Русије, први пут ће јавно полетети почетком новебра ове године.

Нови авиони ‘миг 29’ биће представљени у новембру на паради поводом 100 година победе у Првом светском рату, а на којој ће специјални гост бити Владимир Путин.

(Фото: Јутјуб)

Овој свечаности, како је већ раније потврђено и присуствоваће и председник Русије Владимир Путин, а позвани су и амерички и француски председник Доналд Трамп и Емануел Макрон.

Војска Србије тренутно има десет „мигова 29“, од којих смо шест добили прошле године од Русије. Први авион из тог контигента имао је пробни лет протеклог викенда и прошао је све неопходне тестове. У току је завршна фаза прилагођавања и осталих летелица српским стадардима, а до новембра ће сви авиони бити у употреби.

– Приводи се крају процес модернизације и довођење „мигова“ на стандард „четири плус“. Све у складу са уговором о војној техничкој сарадњи и нема никаквих кашњења. План је да се шест нових мигова покаже премијерно на паради, која ће се догодити у Београду поводом 100 година од победе у Великом рату, на којој је специални гост Владимир Путин – открива извор.

Министар одбране Александар Вулин није желео ни да потврди ни да демантује, већ поручује да ће осам мигова бити оперативно до краја октобра.

– Све се ради по плану и у складу је са војно – техничким споразумом. Не могу да кажем ништа више сем да се они припремају за оперативну уоптребу и да ћемо их до краја октобра осам и девет „мигова“имати на небу. Сада се ради њихова модернизација, односно авиони се прилагођавају нашим стадардима – наглашава Вулин.

– Знате, наша војска је у периоду после 2000. године плански уништавана“ Посебну велику набавку имали смо 1987. године. Након НАТО агресије уништено је много тога и није ништа набављано све до 2012. године, када је Александар Вучић постао министар одбране, па смо имали већа улагања у војску – додаје министар војни и додаје.

– Када имате јаку војску, свако ће добро да размисли да ли да вас нападнеће. Хоћу да нагласим да је наша војска у стању да заштити мир и наш народ где год да живи.