Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ: Одлука o уласку у Савез за Србију на основу процене политичке ситуације

0

Одлуку о евентуалном уласку у Савез за Србију Демократска странка Србије донеће током септембра, а она ће зависити од процене политичке ситуације.

Након што је покрет Двери у суботу на седници Главног одбора донео одлуку да ће бити један од оснивача будућег опозиционог блока Савез за Србију, већ неко време очекује се да о томе одлучује и ДСС, чији је председник Милош Јовановић недавно први пут присуствовао окупљању лидера тог савеза на Златибору.

– Све одлуке, па и ону која се тиче евентуалног приступања Савезу за Србију ћемо донети током септембра. Те одлуке ће бити донете на основу процене политичке ситуације – казао је за Данас Милош Јовановић.

Међутим, одлука о уласку ДСС у Савез не зависи само од те партије. Према писању медија, али и према незваничним тврдњама наших извора блиских Савезу, ДСС најпре мора да изађе из коалиција на локалу у којима је са Српском напредном странком. ДСС је у коалицији са напредњацима у Београду у две општине, Вождовцу и Врачару, као и у неколико општина у Србији.

На питање да ли је истина да је услов за улазак у Савез раскидање коалиција са СНС и да ли ће их ДСС раскинути, Јовановић каже да су локалне коалиције искључиво унутрашње питање ДСС-а.

– Оне немају везе са политиком на националном нивоу, али и те како имају везе са националном издајом која се спрема и коју власт није способна да сакрије – наводи Јовановић.

Подсетимо, Јовановић је на Златибор отишао са циљем да се упозна са представницима осталих чланица Савеза али и да се увери који је њихов однос према решењу косовског питања. Након сусрета на Златибору у ДСС је за наш лист речено да иако је састанак био више у циљу упознавање, делује да постоји обострано интересовање за сарадњу. „Став о Косову онако како је представљен делује прихватљиво, али ћемо моћи да се прецизније одредимо о томе ако и када будемо имали текст као такав. Слагање о другим темама као што је слобода медија, изборни услови, политички плурализам је неупитно. Ово су први званични контакти, видећемо како ће ићи даље“, поручено је из ДСС.

Убрзо после састанка на Златибору објављено је и 30 програмских тачака Савеза. У тачки пет је наведено: „Залагање за постизање праведног и одрживог решења за Косово и Метохију, кроз дијалог са косовским Албанцима, а уз пуно поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 и међународног права, а противећи се било ком акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући и чланство у УН, тзв. „државе Косово“. А у тачки шест: „Неспровођење било каквог референдума, укључујући референдум о Косову и Метохији, у постојећим недемократским условима“.