Прочитај ми чланак

ВУК ЈЕРЕМИЋ: Решење за Косово само у складу са Уставом и Резолуцијом 1244

0

Лидер Народне странке Вук Јеремић изјавио је да се решење за Косово мора тражити само у складу са Уставом и Резолуцијом 1244.

Јеремић је додао и да су друга решења, попут поделе те територије, потпуно неодговорна. Ко иоле зна нешто дипломатији, не би смео да изјављује другачије. Нажалост, неки од кључних људи у нашем државном врху се не понашају тако“, казао је Јеремић у за сутрашње издање листа Блиц.

Упитан да ли би „замрзнути конфликт“ по њему представљао решење и да ли је то алтернатива споразуму, Јеремић је рекао да „нема никаквог ‘замрзнутог конфликта’, како то режим жели да представи да би застрашио народ“.

„Није тачно да је чланство Косова у УН неопходно да би живот био нормализован, како на територији покрајине, тако и у региону“, изјавио је он и додао да не види зашто би алтернатива косовском чланству у УН морала да подразумева конфликт.

Јеремић је оценио да се пре коначног статуса мора преговарати о мноштву других ствари које су од виталног интереса за Србију, попут питања државне и приватне имовине, затим гаранције за заштиту српског културног наслеђа.

Он је рекао да неће бити више прилике да се о тим важним питањима преговара, уколико Београд стави потпис на косовско чланство у УН.

Бивши министар спољних послова је оценио да су повлачења признања независности Косова „потпуно небитна, уколико Косово потписом Србије постане члан УН и тиме неповратно заокружи свој међуродно-правни субјективитет“.

Јеремић је казао да се „спољна политика води на прилично неодговоран начин“ и додао да један од приоритета дипломатије треба да буде заштита основних људских права Срба који живе ван граница Србије, а као пример лоше ситуације он је навео Србе у Црној Гори.

„Шокиран сам у каквој је ситуацији наш народ тамо. С изузетком територије КиМ, Срби у Црној Гори су данас најугроженији народ на европском континенту“, рекао је Јеремић.

Швајцарски лист: Могућа подела Косова, али по правилима ЕУ

Швајцарски дневник Ноје Циршер Цајтунг у данашњем коментару наводи да Косово и Србија треба саме да нађу решење конфликта, као и то да би размена територија могла да буде решење.

Коментар Андреаса Ернста, који опширно прилази проблему од времена Ахтисаријевог плана, закључује да би размена територија између југа Србије и севера Косова требало да буде могућа, под правилима која би задала Европска унија, ако би то значило постизање мира међу некадашњим непријатељима.

Подсетимо, амерички амбасадор у Приштини Грег Делави у интервјуу за КТВ три пута није директно одбацио могућност поделе Косова, што су многи протумачили као промену става Сједињених Држава о идеји поделе Косова. Након тога, амерички амбасадор огласио се на Твитеру уз поруку: „Игноришите лажне вести“.

Аналитичари у Београду сматрају да изјава Делавија ипак не значи да су са запада почели да дувају нови ветрови. Сматрају да подела или размена територија као опција – не постоји.