Прочитај ми чланак

СУЗЕ ГОВОРЕ ИСТИНУ: Филм о најмлађем борцу Требињске бригаде Александру Маслеши

0

О животном путу младог Маслеше у документарном филму Небојше Колака, који има за циљ да од заборава сачува херојска дјела говоре његови најближи: отац, мајка, сестра, дјед и саборци.

У биоскопској сали Културног центра Требиње премијерно је приказан документарни филм “Сузе говоре истину”, о најмлађем борцу Требињске бригаде Александру Маслеши, аутора Небојше Колака.

Шездесетседмоминутни филм потресно је свједочење о голобрадом дјечаку који је са шеснаест година школску клупу замијенио пушком и стао на прву линију херцеговачког фронта.

Ријечи Александровог деведесетпетогодишњег дједа Рада “Немој ми замјерити што плачем, јер сузе говоре истину”, пресудиле су да Колак потресни документарни филм”Сузе говоре истину”. назове тим именом.

Послије откривања споменика Александру Маслеши у требињском насељу Брегови испред стадиона малих спортова, Колак је одлучио да направи документарни филм о Александу како би отргао од заборава херојско дјело младог Херцеговца потеклог из честите породице Маслеша из села Туљ у Поповом пољу.

Најмлађи припадник Бобанске чете Александар Маслеша имао је свега 17 година када је тешко рањен у околини Борачког језера. Од исте гранате погинули су војвода Недељко Видаковић, капетан Драган Слијепчевић и мајор Љубиша Поповић.

О животном путу младог Маслеше у документарном филму Небојше Колака, који има за циљ да од заборава сачува херојска дјела говоре његови најближи: отац, мајка, сестра, дјед и саборци.

Филм који се без трептаја ока прати добио би на снази да су неки људи који имају и могу шта да кажу смогли храбрости да стану пред камере и посвједоче о несвакидашњој храбрости младаог Алексанра који је имао свијест да отаџбина мора да се брани кад многи , много стрији од њега нису препознали важност борбе за боље сутра и слободу свих нас који је данас поразумијевамо.

Александар Маслеша се уписао у бесмртне 16. јануара када 1995. године када је изгубио битку са овоземаљским животом и када је купио карту за незаборав.

Сви они који из било ког разлога нису били у прилици да погедају документарни филм о нашем Александу могу то учинити 27. јула у 20: 00 часова када ће овај документарац имати ТВ премијеру на ЕЛТА телевизији.

Небојша Колак, већ увелико ради на новом, петом по реду документарном филму, посвећеном Требињској бригади, за који ће надамо се имати пуно разумијевање свих релевантних институција и свих људи који могу дати допринос како би покољења која долазе послије нас знала да је земља Херцеговаца брањена и одбрањена животом, крвљу и херојством Херцеговаца којима је овај камен и ова земља била и остала светиња у коју се не дира.