Прочитај ми чланак

СРДАЧНА ДОБРОДОШЛИЦА: Патријарх Иринеј стигао у Црну Гору

0

Патријарх српски слетео на аеродром у Подгорици где га је дочекала раздрагана маса и повици добродошлице

– Бројни верници дочекали су патријарха српског Иринеја који је у Црну Гору допутовао у суботу око 18 И 30 часова, да би се са подгоричког аеродрома упутио ка Саборном храму Христовог васкрсења где је обаво чин свечаног наречења архимандрита Методија (Остојића) за епископа Диоклијског. И старо и младо, хрлили су ка патријарху не би ли од њега примили благослов. Из масе су се чули повици “Добро дошли у вашу Црну Гору”, “Бог вас благословио”, “Јаки смо у вери”…

У наречењу су учествовали митрополити црногорско-приморски Амфилохије И загребачко-љубљански Порфирије, епископи- будимски Лукијан, британско-скандинавси Доситеј, шумадијси Јован, будимљанско-никшићки Јоаникиј, захумско-херцеговачки И приморски Григорије, рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, пакрачко-славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије, моравички Антоније, ремезијански Стефан, мохачки Исихије, умировљени захумско-херцеговачки Атанасије и архимандрит Димитрије, изабрани епископ захумско херцеговачки и приморски.

– Будући да је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве расудио да сам достојан такве службе, благодарим, примам и не противречим – казао је новонаречени епископ Диоклијски Методије.

Хиротонију ће у недељу у истом храму у Подгорици, обавити патријарх српски Иринеј.