Прочитај ми чланак

РЕЖУ ЛАСЕРИ СА “ПЕРЕСВЕТА“: Русија тестирала најмодерније оружје

0

Авијација РФ тестирала више модела најновијих високопрецизних и супербрзих ракета. По плану иде и рад на "посејдону" као и на "буревеснику", ракети са неограниченим дометом

У министарству одбране Руске Федерације тврде да је током ове недеље обављено тестирање више типова најмодернијег оружја.

Између осталог, испробан је подводни апарат „посејдон“, као и ласерски комплекс „пересвет“. Руси истичу да је ласерски комплекс „пересвет“ већ стигао до јединица, а генерал Анатолиј Нестручко тврди да су посаде већ прошле обуку да би успешно могле да користе ласере „пересвет“.

Атомски мотор малих димензија ће имати и подводни дрон „посејдон“. Он ће моћи брзо да се креће на великим дубинама. Већ сада су многи прозвали то ново оружје „убицом носача авиона“.

ИПАК ЈЕ РЕАЛНО
КАД је председник Путин на Федералном сабору првог марта говорио о најновијем руском оружју, један број западних политичара и новинара је постављао питање постоји ли реално то наоружање или је реч о новим идејама. Путин је тада казао да је један део новог наоружања већ у производњи, а други је на тестовима, па ако их прођу, онда ће се прећи на производњу.

По плану иду сва тестирања нове крстареће ракете „буревесник“, са малогабаритним атомским реактором, који му омогућује – неограничени домет! Вест о успешним пробама везаним за „буревесник“ обишле су свет. Русија је почела да интензивно ради на том пројекту када је Америка 2001. изашла из договора о ограничењу система ПРО.

 

Руска авијација је крајем ове недеље испробала више брзих и прецизних ракета. Севали су громови са „мигова-31“ који су наоружани супербрзим ракетама „кинжал“. И стратешки бомбардери „тупољев-22М3“ су такође испробали нову ракету ваздух-земља.

„Кинжал“ лети десет пута брже од звука и може да прође све постојеће ПВО и ПРО системе. На растојању до две хиљаде километара може да погоди циљ. Засада су „кинжали“ на авионима који се налазе у јужном војном округу Русије.

Од првог априла „мигови-31К“ лете на дежурству над Каспијским морем и спремни су да се укључе у акције против муслиманских терориста у Сирији. Није тајна да су „мигови“ са таквим ракетама до сада имали више од 350 летова. Почетком овог месеца „мигови“ наоружани „кинжалима“ су увежбавали напад на објекте на земљи и мору.

 

ШПИЈУНИ У „РОСКОСМОСУ“?
РУСКА федерална безбедносна служба претражила је истраживачки центар који контролише руска свемирска агенција „Роскосмос“ због наводног цурења тајни о хиперсоничном оружју западним шпијунима, јавио је у петак „Ројтерс“, позивајући се на „Тасс“.
Министарство обране Русије је саопштило да је на полигону Сари-Шаган у Казахстану успешно тестирана нова ракета система противракетне одбране.

 

– Ракета је погодила циљ – кратко је рекао заменик команданта ПВО и ПРО генерал мајор Андреј Прихотко.

Руски генерали тврде да таквој ракети нема равне у свету. Она се креће око четири километра у секунди. Очекује се да ће у блиској будућности почети серијска производња. После гађања на војном полигону у Казахстану руски генерали су задовољно рекли да противничке ракете сигурно неће да прођу и да ће их најновија ракета пресретач сигурно зауставити.

Такође је испробана хипербрза бојева глава „авангард“ као и интерконтинентална балистичка ракета „сармат“ која треба да замени највећу и најтежу ракету на свету „војводу“, која се у совјетско време производила у Украјини. Та ракета се чува у „бунарима“ и лети на течно гориво.