Прочитај ми чланак

МАРИЈА ЈАЊУШЕВИЋ: За Тању Мишчевић признање тзв. Косова је „елемент напретка“

0

Ја ћу неуморно пратити, бележити и објављивати све ваше мале кораке ка великој издаји. Србија вам то никада неће ни опростити ни заборавити. Ја још мање.

Недавно је у Народној скупштини Републике Србије одржана седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, затворена за јавност.  Тема је била везана за друго поглавље у преговорима са ЕУ о приступању Србије, а извештач Одбора била је Тања Мишчевић, шеф преговарачког тима Србије.

Разуме се, нисам пропустила да госпођу Мишчевић питам да ли је тачно да у овом тренутку служба за спољне послове ЕУ припрема Србији правно обавезјући документ о свеобухватној нормализацији односа, који такозвана држава Косово и Србија треба да потпишу као две стране. Подсетила сам и њу и присутне народне посланике да је лицемерно и надасве беспредметно, да расправљамо о било ком услову приступања ЕУ, ако је кључни услов признање Косова и Метохије од стране Србије. С обзиром да ме је председавајућа Одбора опоменула да то није тема седнице, верујем да ми се неће замерити што део седнице, која је иначе затворена за јавност, који се не сматра темом седнице – ја износим у јавност.

Ја сам дакле поставила још једно веома конкретно питање Тањи Мишчевић: „ Да ли је тачно да у документу из јануара 2014. године стоји обавеза Србије да са тзв. Косовом потпише правно обавезујући споразум у некој фази предприступних  преговора са ЕУ, о чему је и сам Александар Вучић почео јавно да говори, али тек у новембру 2017. године?“

Тања Мишчевић ми је одговорила да то не стоји у „преговарачком оквиру (на линку се види да то није истина), али да таква обавеза Србије стоји наведена у оквиру поглавља 35 и да се она сматра „елементом напретка“ (цитирам госпођу Мишћевић). 

Ја разумем да је за Тању Мишчевић „елемент напретка“  када ЕУ успешно наставља своје активности на отимању Косова и Метохије од Србије. Ја сам јој ипак представила и како то изгледа из угла пристојног Србина и из угла народног посланика којем је интерес државе и грађана на првом месту: „Госпођо Мишчевић, јавно и нескривено условљавање ЕУ Србији да мора да се добровољно одрекне Косова и Метохије, 15% своје територије, може да буде „елемент напретка“ само за косовске сепаратисте и њихове помагаче из Србије и иностранства. Веома је лицемерно да  трошите новац и време грађана Србије преговарајући о свему и свачему, а све време уз пуну свест да Србија никада неће ући у ЕУ ако се не одрекне Косова и Метохије, што је Вама очигледно сасвим прихватљиво. Прихватљиво је и режиму који Вам чак за то даје плату и овлашћења.

Мислим да је свима вама кристално јасно да већини грађана Србије то ипак није прихватљиво ни под којим условима. Остајем у нади да ни Вама, ни вашим налогодавцима ипак неће поћи за руком да срамним референдумом преварите српску јавност и одговорност за велеиздају векова, превалите на леђа српског народа. А ја ћу неуморно пратити, бележити и објављивати све ваше мале кораке ка великој издаји. Србија вам то никада неће ни опростити ни заборавити. Ја још мање.“