Прочитај ми чланак

ХРВАТСКЕ ГЛУМИЦЕ „НА УДАРУ“ јер су критиковале Томпсона

0

Хрватска глумица Наташа Јањић критиковала је наступ Марка Перковића Томпсона на дочеку фудбалера. Сада је она “на удару“.

“Ми волимо ус*ат пред крај. Такви смо неописиво“, написала је она на Фејсбуку, а у расправу су се онда укључили многи, између осталог и њене колегинице Лана Барић и Јелена Вељача.

screenshot/HRT

“Ја сам мало у шоку како је офф туне“, написала је Вељача, а Томпсон је засметао и Лани Барић.

“Мало је фалило да победимо и у дочеку, али противник је био јачи“, навела је она.

Због ових речи, Томпсонови обожаватељи жестоко су напали ове три глумице на друштвеним мрежама, десничарски портали су објавили низ чланака у којима се етикетирају на увредљиве начине.

Због тога се огласила и Александра Коларић, стручњак за комуникацију СДП-а која је згрожена мржњом и претњама које су упућене глумицама.

“Већ четири дана траје неописиво простачко вређање, вербално насиље и претње које на друштвеним мрежама у Хрватској доживљавају три жене. Већ четири дана на Фејсбуку добијају гомилу увреда са различитих анонимних или неанонимних профила. Видела сам део тих порука. Ради се о болесно примитивном говору, ради се о комуникацији из канализације. Смучило ми се. Помислиш шта с тим људима не ваља да у себи носе такав бес, простаклук, мржњу и завист? Колико је јада сабијено у некоме ко има потребу најодвратније да се простачки иживљава над другом особом? А шта су те жене учиниле? Оне су јавне особе које су се усудиле јавно да изразе мишљење другачије од мишљења већине. Дакле, те три жене написале су да сматрају да је Томпсон у понедељак промашио мелодију на Тргу. Њихови Фејсбук коментари су убрзо објављени на порталима, а с обзиром да се ради о јавним особама, линч на друштвеним мрежама је кренуо. И траје већ четврти дан. Чињеница да се ради о женама, и обично у овим крајевима, само подјари бесну руљу на још јаче вређање и претње. Сме ли у Хрватској да се јавно критикује Томпсон, а да то не изазове вербалну хајку? Сме ли у Хрватској данас јавно да се критикују фудбалери који су освојили сребро, а да то не изазове вербалну хајку? Према линчи који се догодио овим женама, очито не сме. Јер није нормално да у нашем друштву због критичког става о певачу уследи вербално насиље, салва најгорих увреда и претњи. Није нормално. Не, то није демократија, то је мржња и тровање друштва. Не, то није дискусија, то је мржња. Они који мисле да их се не тиче јер се то догађа неком другом, неким јавним личностима, неким тамо женама, неким с ким не деле ништа заједничко, неким с другачијим стилом живота, погрешно мисле. Концентрични кругови мржње у неком друштву, а о томе се овде ради, увек се све јаче шире. Ако овај тренд мржње тоталитарно одгојених умова не зауставимо, захватиће и многе који сада немају ни срца ни памети да осуде још један линч којем су изложене неке три жене. Ви који сте чули за то и ћутите? Ви који то прећутно одобравате? Заиста мислите да вас се то не тиче?“, написала је она на Фејсбуку.

Међу бујоцом увреда упућене глумицама налази се и да оне “мрзе све хрватско“, да су “глумице постале преко кревета“, а то су само неки од коменатара, преноси “Индеx.хр“.