Прочитај ми чланак

ДНО: Породилиште које је свечано отворио Вучић и даље не ради!

0

Алексиначко породилиште које је пре две недеље свечано отворио председник Александар Вучић и даље не ради, па жене на порођај морају да одлазе у Ниш. Директор Опште болнице Горан Видић тврди да не постоји никакав проблем, већ да се још уноси опрема и ради стерилизација и каже да ће ускоро оно и званично почети са радом.

Реконструисано “из темеља” након скоро 40 година, алексиначко породилиште отворило је своја врата председнику Вучићу и другим званицама 5. јула, али не и трудницама којима је оно намењено.

Поједине породиље које су се јавили нашој редакцији кажу да им је медицинско особље у алексиначкој болници рекло да ће врата бити затворена до септембра.

Желим напоменути да породилиште у Алексинцу не користе само људи из Алексинца и околних насеља, већ и сви становници сокобањске и ражањске општине. Нека места су од Алексинца удаљена и преко 70 км, а до неких треба и висе од сат и по вожње. С тога вас молим, да ако можете испитате о чему је реч. Зашто је отворено ако људи не могу да га користе? – кажу породиље.

Директор Горан Видић каже да „није тајна“ да породилиште још не ради, а тврди да нема никаквих проблема, већ да је реч о техничким стварима које су морале да се обаве када су отишли гости са отварања. Рађен је технички пријем, уноси се преостала опрема, појашњава, као и провера стерилизације, те очекује да ће ускоро и званично почети са радом.

Очекујемо да до краја следеће недеље сигурно почне са радом, али још не знамо тачан датум. Никакав проблем не постоји, таман посла. Ми смо убрзали отварање, мало је оно чекало испоруке неких делова које су из увоза, ми нисмо могли ове радње никако да урадимо док не буде отварање. Није могло одмах тог дана да се креће и ради, због гужве, свега, брисеви треба 7 до 10 дана да се провере да ли је стерилизација у реду и да буде безбедно – каже Видић.

Стари део гинекологије ради за хитне порођаје и од отварања досад су се родиле две бебе, као и једна на дан отварања, како каже, али нови део још није спреман за породиље и труднице.

„Најбоље би било да не пишете о овоме“

Иако тврди да не постоје никакви проблеми и да ће породилиште ускоро почети са радом, директор Видић је рекао новинарки да је „најбоље да не објављује ове информације док не буде потпуно отворено“. Рекао је и да „није свака информација вест“, те да не види зашто би медији писали о томе да породилиште још не ради.

Они који шаљу жене у Алексинац (детаљ из овог града можете видети на слици испод) знају да ми још не радимо. Ово је информација негативна за болницу. Није тајна да ми не радимо, ми ништа не кријемо. Боримо се да повратимо углед здравства и болнице, а ми ништа не кријемо, нико није очекивао да после одласка председника истог часа почнемо да примамо, то није бактериолошки чисто, нисмо могли сву опрему да унесемо због броја људи. Напишите шта хоћете, а други пут нећу да вам се јавим па пишите шта хоћете – навео је Видић.

Подсетимо, реконструкција алексиначког породилишта је трајала око 10 месеци, а радове и опрему финансирала је Фондација „Драгица Николић“. Оно сада има 13 постеља, а свака соба има и купатило.