Прочитај ми чланак

ДИПЛОМАТА ИЗ САД У ПРИШТИНИ ИЗАЗВАО ПОТРЕС: „Пробни балон“ Америке о подели КиМ?

0

Наводна изјава дипломате САД Грега Делавија за само неколико сати направила прави политички земљотрес. Амбасадор у Приштини оградио се накнадно од става да две стране треба да одлуче о подели

ВИШЕ од осам сати било је јуче потребно америчком амбасадору у Приштини Грегу Делавију да на „Твитеру“ објави да је лажна вест да је изјавио како Београд и Приштина треба да одлуче о евентуалној подели Косова. Односно, да у емисији „Рубикон“ једне приштинске телевизије није обелоданио да су Американци прешли Рубикон.

У том временском вакууму, „споран став“ који је он наводно изнео успео је да аутоматски упали аларм међу косовским Албанцима, а Рамуш Харадинај је стигао и да запрети да за њега подела значи рат.

Сам наговештај могућности да САД праве заокрет у позицији према решевању косовског чвора (до момента Делавијевог демантија) многи су тумачили као „пробни балон“ Вашингтона да се испипа пулс обеју страна, па и како по овом питању „дише“ Европска унија.

Баш некако у време кад се по америчком времену добро разданило, Делави је пресекао спекулације саопштењем:

– Игноришите лажне вести. Ево шта сам рекао: Косово треба да схвати који су његови циљеви, треба да се потруди до постигне неку врсту консензуса о тим циљевима, и то је оно на шта сам сада усредсређен.

Дотад је Харадинај већ упозорио да би подела могла да доведе до трагедије на Балкану, а после разјашњења америчког дипломате, и он је додао своје „појашњење“, које није до краја јасно:

– Могућност говора о једној теми је нешто друго у односу на опцију поделе. Према томе, нико никоме не може да забрани да у Бриселу говори (о подели).

Шта год да се крије иза ове рашомонијаде, идеја поделе Космета датира одавно. Шеф дипломатије Ивица Дачић више пута је досад износио да је његово лично мишљење да је подела добро решење, а за „Новости“ је јуче рекао:

– Мој став већ десетак година је да је подела опција која би била трајно решење, које би било у интересу обеју страна. Али како је питање КиМ комплексно, треба сагледати и све дуге предлоге.

О томе шта треба узимати за став Беле куће, некадашњи амбасадор Милован Божиновић каже нам да је, откад је Трамп на челу Сједињених Држава, незахвално рећи шта је позиција САД. Он додаје да, осим најупућенијих политичара у ову ствар, нико не може са сигурношћу рећи да ли је Америка одшкринула врата подели као решењу за КиМ, али да би тако нешто веома изненадило Европљане, јер они о промени граница имају најтврђи став.

БЕРЛИН СЕ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВИ

НЕМАЧКА је категорично против поделе Косова – изјавио је амбасадор те земље у Приштини Кристијан Хелт крајем прошлог месеца, додајући да би то створило потенцијал за дестабилизацију региона и шире.

На другој страни, бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери рекао је у фебруару да постоје четири могућа исхода и као један од њих навео да два руководства (српско и косовских Албанаца) постигну споразум у којем ће бити „елемената који се међународној заједници неће допасти“, односно „неки вид поделе Косова“.