Прочитај ми чланак

АТАНАСИЈЕ ОДГОВОРИО ШЕШЕЉУ НА ОПТУЖБE Немам децу, позивам да се изврши ДНК анализа

0

Епископ милешевски одговорио на тешке оптужбе о кршењу монашких завета које је на његов рачун изнео лидер СРС

ТВРДЊА да имам жену и децу најгнуснија је лаж. Позивам јавност на формирање стручно-медицинске комисије која би извршила анализу ДНК деце. Позивам и господина који ме је јавно оклеветао да буде у комисији и надзире њен рад.

Владике Ракита и Филарет испред манастира Дубница, Фото СПЦ

Епископ милешевски Атанасије (Ракита) овим речима је одговорио на јавне оптужбе о кршењу монашких завета које је на његов рачун изнео лидер СРС Војислав Шешељ. У беседи после литургије у манастиру Милешева, Атанасије је одбацио и наводе да се физички сукобио с владиком Филаретом, а цео случај окарактерисао је као „напад на Цркву“.

– На Свету цркву је бачена клевета. Владику Филарета сам посетио из братољубивих разлога. Отишао сам да видим како је брат Филарет здравствено и да ли му нешто недостаје од средстава, јер Епархија брине о њему. Дошли смо у љубави, а не да над њим чинимо било какво насиље – рекао је Атанасије.

Он је негирао и наводе Војислава Шешеља да је био у алкохолисаном стању.

– Што се тиче оптужбе да сам, како рече онај човек који много и често клеветнички прича, дошао пијан и одмах са врата насрнуо на владику Филарета, нека наша браћа која су била присутна кажу да ли сам тога дана уопште пришао алкохолу. Лично верујем да нисам погледао ни да ли други прилазе – казао је владика Атанасије.

Свети архијерејски синод СПЦ још није разматрао сукоб владика Атанасија и Филарета. Саставни део синодске „истраге“ о овом инциденту биће и разматрање оптужби за кршење монашког завета безбрачности владике Атанасија, што јавно тврди председник СРС Војислав Шешељ.

ПЕТИЦИЈА

У МАНАСТИРУ Милешева одржан је састанак епископа Атанасија са свештеницима и ђаконима на којем је он изнео своје виђење афере која потреса Цркву. Клирици Милешевске епархије саставили су и потписали писмо подршке епископу Атанасију, које ће бити послато на адресе патријарха Иринеја и Светог синода СПЦ.