Прочитај ми чланак

СПОРАЗУМ УКИДА РЕЗОЛУЦИЈУ 1244, али Русија не да?

0

Београд -- Професор студија југоисточне Европе на Универзитету у Грацу Флориан Бибер оценио да би споразум Србије и Косова морао да води ка укидању Резолуције 1244.

Према његовој оцени, споразум би требало да води ка новој резолуцији Савета безбедности УН која би заменила или укинула Резолуцију 1244 чиме би се омогућило Косову да постане чланица УН. Међутим, британски новинар и аналитичар Тим Џуда сматра да текст споразума не би морао да буде у супротности са Резолуцијом 1244.

Бибер је за агенцију Бета истакао да би у било којој форми споразум морао да се бави међународним признањем Косова. „За Косово је важно да се обезбеди да постане чланица УН и да нема више земаља које би унутар ЕУ биле против признања Косова. Тај корак морао би да се обезбеди споразумом. Кључно је да и Косово и Србија пристану на такав споразум“, навео је он.

Бибер је оценио и да је разумљиво што Русија инсистира да споразум не излази ван оквира Резолуције 1244.

„Разумљиво је што Русије не би желела такав споразум – он би смањио утицај Русије на Србију. У наредних десет година Русија би могла да тврди како у Савету безбедности УН брани Србију и њен став о непризнавању Косова. Ако би споразумом Србија прихватила реалност – независност Косова, то би умањило могућност да Русија утиче на догађаје на Западном Балкану“, рекао је он.

Бибер је додао и да би слабљење утицаја Русије био значајан напредак за ЕУ, што Русија опструира годинама. „Технички, споразум Србије и Косова морао би да води ка новој резолуцији Савета безбедности УН која би заменила или укинула Резолуцију 1244, омогућавајући да Косово постане чланица УН“ закључио је Бибер.

Тим Џуда, британски новинар и аналитичар, оцењује да текст споразума о нормализацији односа Београда и Приштине не мора да буде у супротности са Резолуцијом 1244.

Поводом најава да би Русија била против споразума који би био у супротности са одлуком УН, Џуда за агенцију Бета објашњава да и Резолуција предвиђа нормализацију односа на Косову.

„У сваком случају ЕУ очекује да се до споразума дође до половине наредне године и има времена да се постигне одговарајући споразум“, закључио је Џуда.