Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ У СКУПШТИНИ: Мртав човек нема никаква права, да му се узму његови органи!

0

Данас се у Народној скупштини Србије расправљало о предлогу Закона о пресађивању људских органа

Предлог Закона о пресађивању људских органа, данас се нашао на дневном реду у Народној скупштини Србије. Посланици су расправљали о овој, прилично „шкакљивој“ теми, али нико није могао да очекује да би један од њих могао да изговори једну крајње потресну ствар.

Наиме, док је заседање у Народној скупштини још било у току, на друштвеној мрежи Фејсбук, појавила се изјава Александра Мартиновића у којој он каже како органи мтвог човека могу да се узму јер он нема никаква права.

– Мртав човек нема никаква права и можете му слободно узети његове органе – изјава је која је малтене „запалила“ друштвене мреже.

Овим поводом покушали смо да ступимо у контакт са Мартиновићем, како бисмо га питали шта то значи да мртав човек нема никаква права, као и да ли зна да се пресађивању човекових органа приступа док је човек још у животу, али до објаве овог текста, Мартиновић нам се није јавио.

Подсетимо, овим законом уређује се пресађивање људских органа и услови за обезбеђење стандарда квалитета и безбедности људских органа за пресађивање. Највећу полемику у вези са овом темом у Скупштини изазвала је претпостављена сагласност.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ко год не жели може да се изјасни и да ће бити у регистру који ће бити достављен центрима за трансплантацију, а да ће се у сваком случају родбина покојника питати о његовим органима.

– Ако дође родбина, не слаже се са тим, нема од тога ништа. Транспарентније не може, боље не може, смањено све за било какву злоупотребу – рекао је Лончар.

Одредбе Закона односе се и на даривање, тестирање, процену подобности даваоца и људских органа, прибављање, очување, превоз, доделу и пресађивање људских органа у сврху лечења људи. Као и на композитна, васкуларизована људска ткива, репродуктивне органе, као ни на ембрионе и фетусе.