Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛ: ЕУ не може да се ослони на велику снагу САД

0

Немачки канцелар Ангела Меркел упозорила је да се ЕУ више не може ослањати на "велику снагу" Сједињених Држава, описујући задње вербално споречкање између трансатлантских савезника који се споре око свега - од одбране до трговине.

„Не можемо се ослањати на велику снагу Сједињених Држава“, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре у Берлину.

„Све је то добро – европски савезници Вашингтона – и посебно Немачка – укрстили су рогове са абразивним приступом Доналда Трампа због трансатлантске одбране и трговине.“, рекла је Меркелова.

Током своје европске турнеје, амерички председник осудио је НАТО државе јер не троше више на одбрану, оптуживши Немачку да је „заробљеник“ Русије. Рекао је да он сматра ЕУ „непријатељем“ за „оно што они раде с нама у трговини“.

Његов наступ у Бриселу током самита НАТО широко је критикован, а Немци су посебно саопштили неколико осуђујућих примедби.

„Не можемо више да се потпуно ослањамо на Белу кућу“, рекао је Хаико Мас за немачке медије о Трамповој тактици „стиснуте шаке“.

„Да би задржали партнерство са САД-ом, морамо га поново прилагодити. Прва јасна последица може бити само да се морамо још више усредсредити на Европу. „

Коментари Меркелове су слични оним, још пре више од годину дана.

„Времена у којима смо могли потпуно да зависимо од других су на заласку. То сам доживела у последњих неколико дана „, рекла је она у мају 2017. године, након што је присуствовала 43. самиту Г7 у Таорминију на Сицилији.

„Ми европљани морамо стварно да судбину узмемо у своје руке, наравно у пријатељству са Сједињеним Државама, у пријатељству са Великом Британијом, уз добросуседске односе кад год је то могуће, такође са Русијом, и другим земљама – али морамо знати да се морамо борити за нашу будућност и своју судбину као европљани“, рекла је Меркелова.