Прочитај ми чланак

ДУГОГОДИШЊИ ЧИТАЧ ВОДОМЕРА нови помоћник министра пољопривреде

0

Дугогодишњи водочитач из Обреновца Александар Богићевић је на седници Владе Србије одржаној 17. јула изабран за помоћника министра пољопривреде за област руралног развоја.

Саговорници Данаса сматрају да је ова одлука Владе скандалозна, јер је поменути сектор један од најважнијих не само у Министарству пољопривреде, већ и у процесу прикључивања ЕУ, те да би на овој функцији требало да буде именован неко далеко стручнији и искуснији.

Фото: А.С.

Александар Богићевић је од 1995. до 2007. радио у ЈКП „Обреновац“, као водочитач, затим инкасант, благајник и организатора паркирања, а од 2007. до 2012. године у ЈКП „Водовод и канализација“ радио је на пословима благајника, референта за водочитање и шефа контроле потрошње воде и рекламација. На питање које се само намеће, шта је Богићевића квалификовало за тако високо И одговорно место, Министарство пољопривреде нам је одговорило да је он изабран за помоћника министра на основу дугогодишњег рада на пословима везаним за пољопривреду као члан Већа градске општине Обреновац у коме је био задужен за послове из области пољопривреде „као и на основу претходно остварених резултата везаних за санације после поплава у општини Обреновац 2014“.

Горан Јешић, функционер ДС и бивши покрајински секретар за пољопривреду, оцењује за Данас да је одлука Владе Србије о именовању бившег водочитача за помоћника министра – скандалозна.

– Сектор руралног развоја је најважнији сектор у Министарству пољопривреде, и један од најважнијих у процесу преговарања са ЕУ кроз поглавља која смо отворили почетком године. Један је од најбитнијих за привлачење инвестиција. Страшно је што је на тако важну позицију која захтева стручност и знање постављен човек који се читав радни век бавио водочитачима – истиче Јешић. Он додаје да би Србија чак требало да доведе експерте из региона који су се бавили овом облашћу на путу ка ЕУ, јер ми са тим немамо искуства, „уместо што постављамо човека који о томе не зна ништа“. Наш саговорник подсећа да рурални развој подразумева решавање питања инфраструктуре по селима, водовода, канализације, унапређење сеоског туризма, и да смо по свему томе на зачељу Европе, а држава смо у којој 23 одсто становништва живи од пољопривреде.

– Ситуација у Министарству пољопривреде је драматична још од 2012. Оно је легло корупције, посебно Управа за ветерину. Сви стручни људи су отишли из министарства и сада се запошљавају они чија је једина квалификација – чланство у СНС-у – закључује Јешић.

Милан Простран, некадашњи помоћник савезног министра за пољопривреду у време СФРЈ, каже за Данас да су некада на позиције помоћника министара, заменика или државних секретара долазили стручни људи са богатим радним искуством, а данас је једини критеријум за функцију – политичка припадност.

– Нисте могли да будете помоћник министра без богате биографије која подразумева стручност, образовање и резултате рада признате у јавности. Тешко ми је да коментаришем данашњу кадровску политику, јер је једини критеријум партијска припадност. У протеклих 18 година имали смо 15 министара пољопривреде и на стотине помоћника и заменика, а никакве резултате – каже Простран. Он подвлачи значај области руралног развоја, као једне од најбитније и најосетљивије области у ЕУ, која захтева најстручније људе.

Биографија

Александар Богићевић је рођен 1973. у Београду. Основну и средњу пољопривредно-хемијску школу завршио је у Обреновцу, а звање струковни економиста стекао на Високој школи за економију и управу у Београду. Дипломирао је на Факултету за пословно индустријски менаџмент Универзитета Унион у Београду и стекао звање дипломирани менаџер.

Од 1995. до 2007. радио у ЈКП „Обреновац“, на пословима водочитача, затим инкасанта, благајника и организатора РЈ паркирања, а од 2007. до 2012. у ЈКП „Водовод и канализација“ радио на пословима благајника, референта за водочитање, референта корисничке доставе и шефа контроле потрошње воде и рекламација.

Од 2012. до 2014. члан је Већа градске општине Обреновац задужен за комуналне делатности, а од 2014. изабран за члана Већа градске општине Обреновац, задужен за послове из области пољопривреде. Реизабран је на исту функцију 2016. Члан је Српске напредне странке.

Шеварлић: Ругање агроекономској струци

Ово је ругање ресорног министра и чланова Владе агроекономској струци и науци у Србији чијих неколико стотина незапослених аграрних економиста са Пољопривредног факултета у Београду, Пољопривредног факултета у Новом Саду и Економског факултета у Суботици и Новом Саду, који су једини слушали предмет “Рурални развој и рурална политика” и који имају могућност усавршавања на посебним мастер и докторским групама за “Аграрну и руралну економију”, рекао је за Данас професор пољопривредног факултета др Миладин М. Шеварлић и специјални саветник Економског института за агроекономију, коментаришући одлуку Владе да за помоћника министра пољопривреде постави Александра Богићевића.