Прочитај ми чланак

БУНА станара „Степе“ против изградње цркве: СПЦ најавила литургије на градилишту!

0

Они наводе да се не боре против вере или цркве, већ против кршења законских норми и одлука надлежних и оградили се од било каквих провокација на том догађају.

Удружење станара насеља „Степа Степановић“ у Београду реаговало је поводом најаве Патријаршије да ће сутра одржати литургију на градилишту тог насеља. Они наводе да се не боре против вере или цркве, већ против кршења законских норми и одлука надлежних и оградили се од било каквих провокација на том догађају.

Из тог Удружења напомињу да, без улажења у могуће кршење закона Патријаршије због организовања литургије, у потпуности поштују верска осећања грађана и њихово право да се у законом прописаним оквирима, окупљају и исповедају било коју веру.

– Јасно и недвосмислено истичемо да у потпуности поштујемо верска осећања грађана и њихово право да се у законом прописаним оквирима, окупљају и исповедају било коју веру. Сматрамо да црква има задатак да обједињује људе, да не сме бити средство стварања раздора међу њима, да не сме бити генератор неслоге и мржње – наводи се у саопштењу Удружења.

Они напомињу да су зачуђени „неодговорним“ потезима врха Патријаршије који, према њиховој оцени, не воде решавању проблема, већ само додатно компликују ситуацију у насељу „Степа Степановић“.

Из тог удружења су се оградили од било којих провокација на сутрашњем догађају, јер је према њиховим речима више пута покушано убацивање провокатора на њихове протесте.

– Обавештавамо јавност да се Удружење никада до сада није служило провокацијама, нити ће у будућности таквим начином решавати било који проблем – додаје се у саопштењу.

Станари насеља „Степа Степановић“ противе се изградњи цркве у том насељу и траже да на тој локацији буду школа, болница и обданиште.