Прочитај ми чланак

УБИ НАС ВРЕМЕ Смена кише и сунца обара и најздравије, а правог лета ни на видику

0

Протеклих дана лекари хитне помоћи у Србији имају пуне руке посла због сталних промена времена! Како кажу доктори, јучерашње захлађење праћено кишом и високом влажношћу веома је лоше утицало пре свега на хроничне болеснике. Према њиховим речима, у ноћи између понедељка и уторка било је и до три пута више лекарских интервенција у односу на просек.

Нестабилно време, наводе лекари, најтеже подносе неуролошки и кардиоваскуларни болесници. Међутим, смена сунца и кише никако не погодује психијатријским пацијентима, као и астматичарима, који су тражили помоћ више него што је уобичајено за летњи период.

Докторка Гордана Ђокић из Хитне помоћи у Крагујевцу каже да се хроничним болесницима погорша стање већ дан-два уочи промене времена.

– Нама у Хитној метеоролози не требају, ми по нашим пацијентима знамо да ће бити неких промена. Тако смо у недељу на понедељак у ноћ имали 93 интервенције, а ноћни просек нам је 50 пацијената. Обично за 24 сата имамо 80-90 интервенција, а пред садашњу промену времена имали смо око 270, што је повећање од 300 одсто. Најосетљивији су психијатријски и кардиоваскуларни болесници, али овај пут смо имали проблема и са неуролошким пацијентима – каже Ђокићева.

Више позива

У ноћи између понедељка и уторка било је и до три пута више лекарских интервенција у односу на просек

И у нишкој Хитној помоћи нам је речено да лекари имају много више посла ових дана и да честе промене времена не пријају никоме.

– Спој високе температуре, са високом влагом и притиском не прија ни здравима, а камоли болеснима. Број интервенција пред ову промену, као и током јучерашњег дана, када је до промена времена и дошло, повећан је за 10-15 процената. Највише се јављају кардиоваскуларни и неуролошки пацијенти, али имали смо позиве због колабирања на јавном месту и здравих људи – речено је у Хитној помоћи у Нишу.

Промена времена засметала је и Београђанима.

– У претходна 24 сата имали смо око 150 интервенција, а просек је око 100. И здрави људи, а нарочито хронични болесници, лоше подносе нагле промене времена. Углавном су нас звали кардиоваскуларни, неуролошки и психијатријски пацијенти – речено је у београдској Хитној помоћи.

Фото: Танјуг/AП

У Србији ће сутра време бити умерено до потпуно облачно, месмитично са кишом, на северу и истоку и са краткотрајним пљусковима са грмљавином.

 

Ветар ће бити умерен и јак, северозападни, после подне у слабљењу. Најнижа температура од 14 до 19 степени, највиша од 22 до 26.

У Београду ће такође бити умерено до потпуно облачно, повремено са кишом или краткотрајним пљуском. Ветар умерен, северозападни. Најнижа температура 18, највиша дневна око 23 степена Ц.

Према подацима РХМЗ, изгледи времена у наредних седам дана су: У петак на западу и северозападу претежно сунчано, а у осталим крајевима уз променљиву облачност још понегде краткотрајна киша или пљусак, углавном ујутро и пре подне.

 

У суботу претежно сунчано и топлије, а од недеље променљиво облачно и нестабилно са честом појавом кише, пљускова и грмљавине.