Прочитај ми чланак

ПРЕЗИМЕНА ХРВАТСКИХ ИГРАЧА међу јасеновачким жртвама

0

Јасно је да наведени подаци о националном идентитету јасеновачких жртава нису плод српске митоманије, али и то да је националност ових презимена потврђена управо тиме што су њихови носиоци страдали у Јасеновцу

На поименичном попису 83.145 жртава у логору Јасеновац који се може прегледати на званичном сајту овог спомен подручја, а које је под управом Републике Хрватске, актуелни фудбалери хрватске репрезентације – који су испраћај на СП имали у Вуковару и у Русију понели реплику заставе која се вијори над Книном од протеривања Срба, који се радују певајући усташке песме и славе данашњу Украјину, и који пред утакмицу најављују да ће направити нову Олују – могу да пронађу следеће:

(У загради пише националност жртава према подацима установе Спомен подручја Јасеновац.)

Бадељ – 1 (Хрват)

Брадарић – 14 (13 Срба и 1 Муслиман)

Брозовић – 1 (Хрв)

Вукојевић – 32 (Срб)

Калинић – 17 (Срб)

Ковачић – 80 (54 Срб, 15 Рома, 11 Хрв)

Крамарић – 6 (4 Хрв и 2 Срб)

Ловрен – нема, али има Ловреновић – 7 (Срб)

Модрић – 5 (Хрв)

Перишић – 19 (Срб)

Пјаца – 2 (Срб)

Ракитић – нема, али има Ракита – 2 (Срб) и Ракетић 4 (Срб)

Ребић – 6 (Срб)

Субашић – 11 (7 Срб, 3 Мус, 1 Хрв)

Ћорлука – 5 (Срб)

Цар – 3 (2 Јеврејина и 1 Хрв).

Јасно је да наведени подаци о националном идентитету јасеновачких жртава нису плод српске митоманије, али и то да је националност ових презимена потврђена управо тиме што су њихови носиоци страдали у Јасеновцу.

Понижавање, а потом и конвертирање Данијела Субашића, подстакнуто менталном репресијом над њим у традиционалном аустро-ватиканском стилу, део је континуитета за који смо одговорни сви, свако према свом позиву. Ако се неко пита како је то покатоличавање Срба о којем слушамо и читамо изгледало пред очима, уживо, временски непосредно, нека у свим видовима садашњице сагледа случај овог момка, Србина до пре неколико година.

Слобода формирања идентитета је основна људска слобода. А бити слободан значи преузети одговорност. Свако према свом позиву.

Слобода значи бити слобода за другог.